Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Welke dagelijkse dosis vitamine D hebben baby’s nodig?

Zorgverleners adviseren ouders hun baby dagelijks een vitamine D-supplement geven. Vitamine D wordt ook wel de “zon vitamine” genoemd. Met voldoende zon, kunnen de meeste mensen de vitamine namelijk zelf aanmaken. Omdat baby’s uit de zon worden gehouden, krijgen zij hiervoor een supplement. Vitamine D is vooral belangrijk voor baby’s in de eerste 12 maanden van het leven wanneer botten snel groeien.De juiste hoeveelheid vitamine D die gegeven moet worden is echter een onderwerp van discussie. Huidige aanbevelingen over hoeveel vitamine D een baby dagelijks nodig heeft om gezonde botten op te bouwen en rachitis te voorkomen lopen sterk uiteen. In Frankrijk en Finland is de aanbevolen dagelijkse dosis 1000 IU, terwijl de World Health Organization een aanbevolen dagelijkse dosis van 400 IE hanteert. De Canadese Pediatrische Maatschappij hanteert daarentegen weer een onderscheid tussen winter en zomer maanden en adviseert baby’s 800 IU per dag te geven gedurende de winter, wanneer baby’s krijgen minder blootstelling aan zonlich, en 400 IU in de zomer.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift van de American Medical Association, volgden onderzoekers een groep van 132 kinderen in Montreal die willekeurig verschillende dagelijkse doses vitamine D kregen toegediend (400 IU per dag, 800 IU, 1200 IU en 1600 IU) gedurende een periode van 12 maanden. Na hun initiële opname in de studie, werd het gewicht van de baby, de lengte en de hoofdomtrek gemeten, evenals de niveaus van vitamine D in hun bloed bij drie maanden, zes maanden, negen maanden en een jaar oud. Tevens werd gekeken naar hoeveel mineralen aan de botten van de baby’s werd toegevoegd als ze groeiden.

Uit het onderzoek volgde de conclusie dat 400 IE vitamine D per dag voldoende is voor de gezondheid van het kind. En dat het geven van een grotere hoeveelheid vitamine geen extra voordelen oplevert voor de baby. “Er heerst soms een gevoel dat meer geven beter is”, zegt Hope Weiler, professor in de School van Diëtetiek en Humane Voeding aan de McGill University. “Maar tot nu toe, heeft niemand de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine D nader onderzocht om te zien wat zal resulteren in een optimale gezondheid van zuigelingen.”

 

 

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email