Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zelfstandigen hebben moeite met balans tussen werk en gezin

Voor veel mensen en ouders is voor jezelf beginnen een droom omdat je hierdoor je eigen agenda kunt bepalen en je flexibel bent. Dat zelf ondernemer zijn ook financiële onzekerheid en veeleisende klanten met zich meebrengen zorgen echter ook voor druk op het hebben van een gezonde balans tussen werk en privé. Dit concludeert promovendus Anne Annink.

Niet iedereen kan goed omgaan met het bestaan van een zelfstandige, zegt bestuurskundige Anne Annink. Waar sommige ondernemers zijn heel tevreden over hun zelf ingerichte werkleven, zitten anderen regelmatig tegen een burn-out aan.

Annink schreef proefschrift ‘Busyness around the Business’. Het beschrijft haar onderzoek naar het Europees beleid op dit vlak waarvoor zij sprak met zelfstandigen in Nederland, Zweden en Spanje. De conclusie: zelfstandigen zijn meer tevreden over hun werk-privé balans en welzijn dan werknemers, maar ervaren ook meer conflict in de balans tussen werk en gezin. In welke sector gewerkt wordt is hierbij van grote invloed. En werkt de zelfstandige klantgericht, dan wordt meer stress ervaren. Oorzaak hiervan zijn de vaak hoge,onrealistische verwachtingen van klanten die veel last-minute verzoekjes hebben en met veel moeite tevreden worden gehouden.

Ook maakt het uit of iemand uit eigen keuze zelfstandig is gaan werken. Ben je voor jezelf gaan werken omdat je geen baan kon vinden, dan is de kans een stuk groter dat je ontevreden bent dan iemand die uit eigen wil is gestart met ondernemen.

Volgens Annink is er ook een taak voor overheden om stress weg te nemen bij ondernemers. Volgens haar onderzoek zouden zelfstandigen minder stress ervaren als een bedrijf makkelijker op te zetten is, bijvoorbeeld door eenvoudige belastingregels en vergunningaanvragen, door leningen te verstrekken of onderwijs aan te bieden. Ook zou het kunnen terugvallen op een werkloosheidsuitkering voor meer rust zorgen bij zelfstandigen, evenals een flexibel aanbod van kinderopvang en verlof. Een verplicht (lang) zwangerschapsverlof wordt juist als iets negatief beschouwd, omdat zelfstandigen door lange afwezigheid daardoor klanten kunnen kwijtraken. Verlof zou bij voorkeur flexibel ingezet worden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email