Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Heeft de plek in het gezin invloed op persoonlijkheid kind?

Volgens sommigen onder ons zou de volgorde waarin kinderen worden geboren invloed hebben op hun persoonlijkheid.

Wetenschappers verklaren nu echter dat de werkelijke invloed zó gering is, dat er eigenlijk niet over een verschil gesproken mag worden

Wetenschappers van de universiteit van Illinois hebben een onderzoek uitgevoerd onder 377.000 scholieren. De scholieren die de oudste kinderen in het gezin zijn hebben een iets hoger IQ en een andere persoonlijkheid dan hun broertjes en/of zusjes, de verschillen zijn echter heel klein. “Er is gebruik gemaakt van een aanzienlijke groep deelnemer om een eventueel verband tussen geboortevolgorde en persoonlijkheid te onderzoeken,” legt professor en studieleider Brent Roberts uit.

Een eerstgeborene haalt een iets hogere score tijdens een IQ-test dan een kind dat hierna geboren is. Het gemiddelde verschil is echter maar één IQ-punt. “Hoewel dit verschil statistisch significant is, zegt één punt verschil niet veel.”
Verder zijn eerstgeborenen meer extravert, vrolijker en gewetensvoller dan latergeborenen. Ook zijn eerstgeborenen minder angstig dan hun jongere broertjes en zusjes. Ook hierbij gaat het opnieuw om minimale afwijkingen met een correlatie van slechts 0,02. “Ook dit zegt helemaal niets”, zegt Roberts. Een andere misvatting is dat veel ouders ervan overtuigd zijn dat hun oudste kind ‘verantwoordelijker’ is dan de jongere kinderen en dat dit veroorzaakt wordt door de persoonlijkheid van het kind. “Dat is logisch, het oudste kind is immers ouder”, zegt Roberts hierover. “Dit heeft verder niets met de persoonlijkheid van het oudste kind te maken.”

Het onderzoek heeft tot slot rekening gehouden met eventuele omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn. Zo hebben rijkere gezinnen minder kinderen, waardoor er relatief meer rijke eerstgeborenen zijn. Rijkdom heeft veel invloed op het IQ en de persoonlijkheid van een kind, omdat er meer middelen gekocht kunnen worden om dit te stimuleren.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email