Borstvoeding rijker aan bacteriën dan gedacht

borstvoedingNieuw wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in Spanje, heeft aangetoond dat de eerste melk die vrouwen na de bevalling produceert, het zogenaamde colostrum, meer dan 700 soorten bacteriën bevat. Dit is veel meer dan initieel gedacht.

Bacteriën die in het colostrum werden gevonden waren bacteriën uit geslachten als Weissella, Staphylococcus, Streptococcus en Lactococcus. In de moedermelk die later na de bevalling, tussen de eerste en zesde maand, wordt geproduceerd werden voornamelijk bacteriën aangetroffen die in de mond leven, zoals Leptotrichia en Prevotella.

Uit het onderzoek blijkt verder dat borstvoeding van vrouwen met overgewicht, vrouwen die tijdens de zwangerschap meer dan gemiddels aanomen en vrouwen die met een keizersnede bevallen (tenzij niet gepland) minder divers is.

Het is overigens nog niet geheel duidelijk welke rol de diversiteit aan bacteriën die de baby door borstvoeding binnenkrijgt, speelt. De vervolgstap van het onderzoek is te achterhalen of de bacteriën het kindje bijvoorbeeld helpen bij het verteren van de melk of, nog belangrijker, bepalend zijn in de ontwikkeling van het immuunsysteem van de baby ter verkleining van de kans op allergieën, astma en autoimmuunziekten,

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone