Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Borstvoeding vermindert de kans op het ontwikkelen van ADHD kind

Het is bekend dat moedermelk goed is voor de gezondheid van zuigelingen. Het bevordert met name de groei van de hersenen en de intelligentie. Uit recent onderzoek blijkt nu ook dat borstvoeding de kans vermindert op het ontwikkelen van attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) bij kinderen. Baby’s die geen borstvoeding krijgen zouden drie keer meer kans hebben om ADHD te ontwikkelen. ADHD wordt gekenmerkt door problemen met concentratie en impulsiviteit.

ADHD is de meest voorkomende aandoening gerelateerd aan gedragsproblemen in het Verenigd Koninkrijk, met ongeveer vijf procent van de kinderen die verondersteld worden hierdoor te worden beïnvloed. Het aantal recepten voor ritalin, medicatie die ADHD onderdrukt, is verviervoudigd in de afgelopen tien jaar bij kinderen.

Dr Aviva Mimouni-Bloch heeft in een onderzoek gekeken naar de geschiedenis van 6 tot 12-jarige Israëlische kinderen die gediagnosticeerd zijn met de aandoening, hun gezonde broers en zussen, en een controlegroep zonder de stoornis. Er bleek geen genetische oorzaak te zijn van de aandoening. Wel bleek dat borstvoeding de kans vermindert op het ontwikkelen van ADHD van het kind. De onderzoekers ontdekten dat het bij kinderen die in het eerste jaar van hun leven borstvoeding krijgen minder waarschijnlijk was dat zij ADHD kregen. Met de leeftijd van drie maanden, had slechts 43 procent van de groep kinderen die borstvoeding kreeg ADHD in vergelijking met 69 procent van de broer of zus groep en 73 procent van de controlegroep. En met de leeftijd van zes maanden, was dit 29 procent van de groep die borstvoeding kreeg, vergeleken met 50 procent van de broer of zus groep en 57 procent van de controlegroep.

Het effect van borstvoeding op de aandoening kan te danken zijn aan de melk zelf, de speciale band gevormd tussen moeder en baby tijdens het zogen, of andere biologische of psychologische factoren, geeft Dr Mimouni-Bloch aan. De ouders hebben in het onderzoek ook een gedetailleerde vragenlijst beantwoordt over medische en demografische gegevens die ook aan ADHD relevant kunnen zijn. Dit omvatte hun burgerlijke staat en het onderwijs, problemen tijdens de zwangerschap, zoals hoge bloeddruk of diabetes, geboortegewicht van het kind en de genetische links naar de conditie. Veel patiënten hebben ook leerproblemen en kunnen worstelen met slaapstoornissen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email