Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe kunstvoeding het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft kan verhogen

Met een groeiende omvang aan bewijsmateriaal ter ondersteuning van de voordelen van borstvoeding voor zowel moeder en baby, geven volksgezondheid deskundigen telkens een ziekenhuis een “Baby-Friendly”-status, wanneer het ziekenhuis het geven van borstvoeding voldoende stimuleert. Dit behelst onder meer het niet scheiden van moeders en baby’s na de bevalling en het aanbieden van kunstvoeding enkel indien dit medisch noodzakelijk wordt geacht. Volgens recent onderzoek, blijkt echter één van de verrassende manieren om het aantal nieuwe moeders dat borstvoeding geeft te verhogen het geven van kunstvoeding kan inhouden.

Uit een kleine studie gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics blijkt dat het geven van een beetje kunstvoeding aan pasgeborenen het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft zou stimuleren. Achtergrond hiervan is dat het moeders de zekerheid kan geven die ze nodig hebben om te blijven volhouden met het geven van borstvoeding, zeggen de auteurs van de studie.  De studie, van de Universiteit van Californië, San Francisco (UCSF), volgde 40 pasgeboren baby’s die minstens 5% van hun geboortegewicht hadden verloren tegen de tijd dat ze 36 uur oud waren. Wanneer baby’s 10% van hun geboorte gewicht verliezen worden kinderartsen bezorgd dat de baby’s een risico op andere gezondheidsproblemen lopen.

Voor het onderzoek, gaven de onderzoekers de helft van de baby’s een paar dagen na de geboorte tot twee theelepels kunstvoeding na elke borstvoeding via een spuit, zodat er geen “tepel verwarring” ontstond. Moeders werden geïnstrueerd om de kunstvoeding suppletie te staken zodra hun melkproductie op gang was gekomen, wat over het algemeen twee tot vijf dagen duurt. De andere helft van de baby’s kregen uitsluitend borstvoeding, tenzij de dokter aangaf dat het geven van kunstvoeding medisch noodzakelijk was.

Na drie maanden, gaf nog 79% van de groep die additioneel kunstvoeding had toegediend uitsluitend nog borstvoeding, hetgeen aanzienlijk meer was dan de 42% van de moeders in de groep die oorspronkelijk geïnstrueerd waren om enkel borstvoeding te geven.

Hoewel het contra-intuïtief lijkt, vermoeden de onderzoekers dat de invoering van een kleine hoeveelheid van kunstvoeding moeders een veilig gevoel geeft dat hun baby’s geen honger hebben en gewicht verliezen in de eerste dagen van hun leven. Dit geeft hen waarschijnlijk het vertrouwen om uitsluitend over te gaan op het geven van borstvoeding. In de VS, beginnen de meeste moeders met borstvoeding, maar slechts 40% doet dit nog steeds na zes maanden en slechts 20% maakt een jaar vol. “Deze studie gaat echter in tegen alles wat er verschenen is de afgelopen jaren van zeer betrouwbare onderzoekers over de mogelijke gevaren van het geven van kunstvoeding als aanvulling op borstvoeding”, zegt dr. Kathleen Marinelli, een associate professor in de kindergeneeskunde aan de Universiteit van Connecticut School of Medicine en voorzittervan de Amerikaanse Borstvoeding Comite. Tanya Lieberman, een lactatiekundige die schrijft over wetenschappelijk onderzoek naar borstvoeding, zegt dat ze “een beetje in de war” door de resultaten. “We weten al jarenlang wat werkt om het geven van exclusief borstvoeding en de duur ervan te verhogen en dat is geen suppletie, tenzij het medisch noodzakelijk is.”

De onderzoekers geven aan dat de resultaten van de studie niet noodzakelijk van toepassing zijn op alle baby’s. Het is een potentieel instrument voor moeders om te overwegen wanneer ze denken dat het nuttig zou kunnen zijn. Het uiteindelijke doel van het onderzoek was om een ​​manier te vinden om meer moeders te ondersteunen in het geven van borstvoeding gedurende een langere termijn.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email