Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe bewaar en bereid ik afgekolfde moedermelk?

Afgekolfde moedermelk

Afgekolfde moedermelk is een waardevolle vloeistof waarmee zorgvuldig omgegaan moet worden zodat het haar voedingswaarde  en ziektebestrijdende eigenschappen behoudt. De volgende richtlijnen zijn van belang voor een goede opslag en bereiding van afgekolfde moedermelk.

Materiaal voor bewaren afgekolfde melk

Afgekolfde moedermelk wordt bij voorkeur bewaard in goed afsluitbare bakjes of flesjes van glas of hard plastic. Het materiaal mag geen chemische bestanddeel bisfenol A (BPA) bevatten. Voor gebruik dien je het materiaal te reinigen in een vaatwasser of grondig af te wassen met een warm sopje en te drogen gezet. Bij het invriezen van de melk, dien je er rekening mee te houden dat de het materiaal niet helemaal tot aan de rand vult in verband met uitzetten van de melk. Het gebruik van plastic zakjes bij de opslag van moedermelk wordt afgeraden omdat deze snel lekken en sommige soorten plastic kunnen reageren met bestanddelen van de melk.

Ten behoeve van een goed bewaarsysteem kun je het beste elk zakje of flesje afgekolfde moedermelk voorzien van een etiket met daarop de datum. Als je moedermelk op een temperatuur van 0 – 5 °C bewaart, mag je de dagopbrengst bij elkaar in één fles of zakje samenvoegen en in de koelkast of vriezer bewaren. Het is slim om melk in kleine porties van 50 – 120 cc te bewaren, zodat je niet het risico loopt dat je een te grote hoeveelheid moedermelk opwarmt en vervolgens een deel moet weggooien.

Bewaarplek en -wijze voor afgekolfde melk

Afgekolfde melk dien je achterin de koelkast of vriezer te vewaren, aangezien hier de temperatuur het laagst en het meest constant is. Vers afgekolfde moedermelk mag je toevoegen aan een portie dat reeds gekoeld of ingevroren is, mits het eerst 30-60 minuten in de koelkast is gekoeld én de hoeveelheid die wordt toegevoegd niet groter is dan de reeds gekoelde of ingevroren melk.

Gekoelde moedermelk heeft altijd de voorkeur boven ingevroren moedermelk. Achtergrond hiervan is dat bij invriezen een deel van de infectiebestrijdende eigenschappen verloren gaat. Alhoewel minder, beschermt moedermelk afkomstig uit de vriezer nog wel steeds tegen infecties en is het daarom altijd beter dan kunstvoeding.

Bewaartijden voor afgekolfde melk

Het wordt aanbevolen om de moedermelk direct na het afkolven te koelen. Afgekolfde melk kun je bewaren in een koelkast bij 4 ºC of lager. Ben je onderweg of is er geen koelkast aanwezig, dan kun je ervoor kiezen de afgekolfde melk tijdelijk in een koeltas met bevroren koelelementen bewaren. Moedermelk kan na ontdooien nog 24 uur in de koelkast worden bewaard en mag niet opnieuw ingevroren worden.

Meer informatie over de bewaartijden in de koelkast, vriezen en na opwarmen vind je in onderstaande tabel:

Op kamertemperatuur (20 gr) In de koelkast (5 gr) In de vriezer (-15 gr) In de diepvries (-20 gr) Na opwarmen
Verse moedermelk 5-10 uur tot 5 dagen 3 maanden 3-6 maanden 1 uur
Ontdooide moedermelk 1 uur 24 uur 1 uur

Voorbereiden van afgekolfde melk

Tijdens het bewaren zal de gekoelde moedermelk zich scheiden in een melk- en een roomlaag. Op het moment dat je de melk aan je baby geeft kun je het met een draaibeweging opnieuw mengen. Afgekolfde moedermelk moet zorgvuldig worden verwarmd en/of ontdooid om te voorkomen dat de kwaliteit afneemt. Ingevroren moedermelk dient te worden ontdooid in de koelkast of door het onder koel stromend water te houden. Gekoelde moedermelk dient te worden verwarmd worden door het onder warm stromend water te houden. De temperatuur van het stromende water verhoog je geleidelijk totdat de melk de juiste temperatuur bereikt. Ook is het mogelijk om de melk in het materiaal waarin het bewaard wordt in een pan met warm water te zetten. Het gebruik van een magnetron voor het verwarmen van moedermelk wordt afgeraden, omdat de melk hierdoor te heet wordt met als gevolg dat er veel van de goede eigenschappen verloren gaan. Daarbij worden vloeistoffen in een magnetron niet gelijkmatig verhit waardoor er zogenaamde ‘hotspots’ ontstaan.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email