Nieuwsbrief

Evenementen

  Geen evenementen

Welke soorten kolfapparaten zijn er?

Soorten kolfapparaten

Een goed kolfapparaat lijkt misschien kostbaar, maar is uiteindelijk goedkoper dan kunstvoeding. De prijs varieert tussen de 20,- en 550,- euro. Maar in vergelijking tot kunstvoeding is dat niet duur. Kunstmatige moedermelk kost namelijk per maand circa 60,- euro.

Meest bekende kolfapparaten

Er zijn verschillende soorten kolfapparaten te koop of te huur. De meest bekende merken kolfapparaten: ArdoAmeda, Medela en Philips Avent.

Ben je niet op zoek naar een specifiek merk of soort kolfapparaat of wil je verschillende merken vergelijken, bekijk hier dan alle merken en soorten kolfapparaten.

Kooptips bekende merken kolfapparaten

Om je te helpen bij het maken van een keuze tref je hieronder de mogelijkheden die er zijn, wat de voor- of nadelen hiervan zijn en wat de kosten van de apparaten bedragen.

Elektrische of handkolven

Je kunt ervoor kiezen om elektrisch of handmatig te gaan kolven. Handkolven zijn geschikt voor vrouwen bij wie het geven van borstvoeding gemakkelijk gaat en die af en toe willen kolven. Voordelen aan handkolven is dat ze geen geluid maken, gunstig geprijsd zijn en dat je ze overal kunt gebruiken omdat je er geen stroom bij nodig hebt. Ook zijn ze gemakkelijk te vervoeren omdat ze klein en licht zijn. Wel vraagt het gebruik van een handkolf kolven behoorlijk wat handigheid en ervaring, omdat het anders veel tijd en inspanning kost.

Elektrisch kolven kent als voordelen dat het meer zuigkracht heeft en de zuigkracht een vast ritme kent. Elektrische kolven zijn er in diverse uitvoeringen. De verschillen zitten in de volgende factoren: de bediening, de instellingsmogelijkheden, het geluid en de kracht en levensduur van de motor. Gekeken naar de instellingen zijn er bijvoorbeeld kolven die wat betreft zuigkracht meerdere standen heeft of ervoor kunt kiezen om allereerst de toeschietreflex op te wekken.

Bekende merken handkolven

 • Medela Harmony, circa € 55,-
 • Ardo Amaryll, circa € 45,-
 • Lansinoh handkolf, circa € 40,-
 • Philips Avent Isis, circa € 60,-
 • Nuby Comfort, circa € 60,-

Met zowel de Medela Harmony, de Ardo Amaryll en de Lansinoh handkolf kun je rechtstreeks in verschillende merken zuig- en bewaarflessen kolven. Met de Philips Avent Isis en de Nuby Comfort kun je enkel rechtstreeks in flessen van het eigen merk kolven. Een voordeel aan de Medela Harmony en de Ardo Amaryll is dat hiervoor verschillende maten borstschilden verkrijgbaar zijn. De Lansinoh handkolf, de Philips Avent Isis en de Nuby Comfort hebben maar één maat borstschild. Je kunt deze kolven echter met of zonder silicone inzetkussen gebruiken. Dit maakt dat ze voor verschillende soorten maten tepels geschikt zijn, het kan echter ook betekenen dat het moeilijker is om de vacuüm op te bouwen en vast te houden. Alle onderdelen van de Medela Harmony, de Ardo Amaryll, de Lansinoh handkolf, de Philips Avent Isis en de Nuby Comfort die met moedermelk in aanraking komen kun je uitkoken.

Bekende merken elektrische kolven

 • Medela Mini Electric, circa € 80,-
 • Medela Mini Electric Plus (dubbele kolf), circa € 125,-
 • Ameda (dubbele kolf), circa € 135,-
 • Medela Swing, circa € 149,-
 • Pump in Style, circa € 295,-

Enkelzijdige of dubbelzijdige kolven

In sommige kolfapparaten kun je slechts één borst tegelijk kolven, in andere kolfapparaten kun je twee borsten tegelijk mee kolven. Als je je melkproductie op gang wilt houden omdat je baby een tijdje niet drinkt is een dubbelzijdige kolf het meest effectief.

Bekende merken enkelzijdige elektrische kolven

 • Ardo Calypso, circa € 150,-
 • Philips Avent Uno, circa € 150,-
 • Medela Swing, circa € 150,-
 • Medela Mini-Electric, circa € 90,-
 • First Years MiPump, circa € 70,-

De Ardo Calypso, de Medela Swing, de Medela Mini-Electric en de First Years MiPump kunnen gebruikt worden om rechtstreeks in verschillende merken zuig- en bewaarflessen te kolven. De Philips Avent Uno kunnen alleen gebruikt worden om rechtstreeks in flessen van Avent te kolven. Voor de Ardo Calypso, de Medela Swing en de Medela Mini-Electric zijn er verschillende maten borstschilden verkrijgbaar. Philips Avent Uno en de First Years MiPump hebben maar een maat borstschild. Je kunt de Philips Avent Uno met of zonder silicone inzetkussen gebruiken. Dit geeft wat variatie in de maten tepels waarvoor hij geschikt is, maar kan het moeilijker maken om de vacuüm op te bouwen en vast te houden.

De Ardo Calypso heeft een gesloten motor. Je kunt dus alle onderdelen die met moedermelk in aanraking komen uitkoken. De Philips Avent Uno, de Medela Swing, de Medela Mini-Electric en de First Years MiPump hebben open motoren waarin moedermelk zou kunnen komen. Niet alle onderdelen van deze kolfapparaten die met moedermelk in aanraking kunnen komen kun je zodoende uitkoken of anderszins steriliseren.

Bekende merken dubbelzijdige elektrische kolven

 • Ardo Calypso to Go, circa € 240,-
 • Ameda Lactaline Personal, circa € 175,-
 • Medela Pump in Style Advanced, circa € 300,-
 • Medela Freestyle, circa € 365,-
 • Philips Avent Duo, circa € 550,-

Je kunt met de Ardo Calypso to Go, de Ameda Lactaline Personal, Medela Pump in Style Advanced en de Medela Freestyle rechtstreeks in veel merken zuigflessen en moedermelkbewaarflessen kolven. Je kunt met de Phillips Avent Duo alleen rechtstreeks in flessen van het eigen merk kolven. Voor de Ardo Calypso to Go, de Ameda Lactaline Personal, Medela Pump in Style Advanced en de Medela Freestyle zijn er verschillende maten borstschilden verkrijgbaar. De Philips Avent Duo heeft maar een maat borstschild. Je kunt deze kolf met of zonder silicone inzetkussen gebruiken. Dit geeft wat variatie in de maten tepels waarvoor hij geschikt is, maar kan het moeilijker maken om de vacuüm op te bouwen en vast te houden.

De Ardo Calypso to Go, de Ameda Lactaline Personal, Medela Freestyle en de Philips Avent Duo hebben gesloten motoren. Je kunt dus alle onderdelen die met moedermelk in aanraking komen uitkoken of op andere wijze steriliseren. De Medela Pump in Style Advanced heeft een open motor. Je kunt dus niet alle onderdelen van deze kolf die mogelijk met moedermelk in aanraking komen uitkoken of op andere wijze steriliseren.

Kolven met de hand

Je kunt ook kolven zonder dat je een kolfapparaat gebruikt. Voordat je hiermee begint was je je handen en masseer je je borsten en zet je een schoon bakje klaar om de melk in op te vangen. Vervolgens plaats je vier vingers onder de borst, rondom je tepelhof en je duim erboven. Nu duw je je borst iets naar binnen en duw je de melk naar de tepel toe. Na wat oefenen kun je dit vrij eenvoudig toepassen.

Kolfapparaat huren of kopen

Je kunt een kolfapparaat zowel huren als kopen.Er worden ook tweedehands kolfapparaten op internet aangeboden, dat is vaak een stuk voordeliger, maar toch kent dit ook nadelen . Van de meeste kolven is de levensduur van de motor niet erg lang dus de vraag is of je er lang plezier van hebt. En in sommige gevallen kan het onhygiënisch zijn.

Als je van plan bent om langere tijd te kolven kun je beter overwegen of het niet goedkoper is om een kolfapparaat aan te schaffen. Wanneer je een kolfapparaat maar van korte duur wilt gebruiken of wilt kolven, bijvoorbeeld om je melkproductie op gang te brengen of te verhogen, is het huren van een kolf een betere optie. Hiervoor huur je een professionele kolf die in ziekenhuizen gebruikt worden, die ook te huur zijn voor thuisgebruik. De huur van een kolfapparaat wordt soms door je zorgverzekeraar vergoed wanneer je uitgebreid aanvullend verzekerd bent.

Huurkolven

De Medela Symphony, de Medela Lactina, de Ameda Elite en de Phillips Avent IQ Duo zijn kolven die in ziekenhuizen en als huurkolf worden gebruikt. De kolven kosten meestal ongeveer € 1,50 tot € 2,50 per dag om te huren. Als je weet dat je de kolf langere tijd wilt huren, is het soms mogelijk om een lager tarief af te spreken. Om met de huur- en ziekenhuiskolven te kunnen werken, heb je een persoonlijke afkolfset nodig. Een afkolfset kost circa € 25,- tot € 45,-.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email