Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Dat een zwangerschap 40-weken zou moeten duren is een mythe

De traditionele opvatting is dat de uitgerekende datum met 40 weken zwangerschap is en je zwangerschap niet langer mag duren dan 42 weken. De exacte bevaldatum is echter de minst nauwkeurige wetenschap die er bestaat.  Al decennia lang durft niemand het idee uit te dagen dat een zwangerschap precies 40 weken zou moeten duren. Er is echter nu recent een studie uitgevoerd met als hoofdvraag of het blindstaren op de uitgerekende datum wel zo behulpzaam is. Deze studie van het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences ontdekte dat de lengte van de zwangerschap bij vrouwen die zonder interventie bevielen met maar liefst vijf weken kan variëren. Slechts 4% van de baby’s zijn geboren op hun uitgerekende datum. 80% wordt geboren tussen 2 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. De rest zijn ofwel te vroeg of te laat.

De argumenten die op het moment worden gebruikt bij het passeren van de uitgerekende datum zijn beangstigend. Er is een hoger risico op doodgeboorte als je meer dan 42 weken zwanger bent. Het onderzoeksteam geeft echter aan dat niet elke zwangerschap langer dan 42 weken op deze wijze beïnvloed hoeft te worden. Op het moment is er geen manier om erachter te komen welke baby’s wel of niet dit gevaar lopen. Alleen het lezen van de woorden “doodgeboren kind” is genoeg om iedereen meteen te overtuigen. In werkelijkheid, is het onderzoek naar de effecten van geboorten na 42 weken beperkt en verouderd.

Volgens het onderzoeksteam is het nog te vroeg om klinische aanbevelingen te doen, maar het is wel belangrijk voor artsen om de resultaten in het achterhoofd te houden bij de beslissing om te interveniëren in een zwangerschap. De komst van een baby is iets dat per geval moet worden beoordeeld, rekening houdend met de gezondheid van de moeder en de baby. In plaats van het instellen van een willekeurige datum, die niet gebaseerd is op harde bewijzen.

Wanneer een zwangere vrouw voorbij de 42-weken grens komt, wordt zij sterk aangemoedigd om de bevalling in te leiden. Eén op de vijf baby’s wordt ingeleid in het Verenigd Koninkrijk. Ook veel vrouwen vallen hieronder die ervoor kiezen om al eerder dan de 42-weken grens te worden ingeleid. Hoe klein ook, draagt het inleiden van de bevalling ook ​​risico’s met zich mee. Er is een verhoogd risico op een tang-of vacuüm-extractie, een verhoogd risico op een keizersnede en een verhoogd risico op een baby met geelzucht.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email