Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Eerste keizersnede waarbij moeder baby zelf uit buik mag halen

Camilla Emmaneel uit Nijkerk heeft in het Diakonessenhuis in Utrecht na een keizersnede haar dochter Jula zelf uit haar baarmoeder mogen halen. Ook wel de maternal assisted c-section genoemd. Dit was de eerste keer dat dit mogelijk werd gemaakt in ziekenhuis en vermoedelijk in heel Nederland. Tijdens een reguliere keizersnede haalt de gynacoloog een baby uit de buik om het na een korte controle pas aan de moeder te geven.

Volgens gynaecoloog Koen Deurloo past deze nieuwe mogelijkheid heel goed in de trend waarbij ouders ook na een keizersnede steeds directer contact met hun kindje wordt gegund. In dat kader: waarom zouden een gynaecoloog en een kinderarts eerst aan het kind moeten zitten?

De moeder in kwestie had na een eerdere ervaring er om gevraagd haar kindje zelf te mogen halen. ,,Daar wilden we graag gehoor aangegeven,” zegt Deurloo. De gynaecoloog noemt de bevalling een zer mooie ervaring, ook voor het operatieteam dat onder de indruk was, nadat de moeder de baby geheel volgens plan aan haar borst sloot.

De bijzondere bevalling vroeg wel de nodige extra voorbereiding en oefening vooraf. Met name het garanderen van steriliteit was van belang en een uitdaging omdat de moeder met haar handen in het operatiegebied komt. Tijdens het maken van de keizersnede was de moeder daarom nog met een doek gescheiden van het operatiegebied. Toen het hoofdje tevoorschijn kwam, mocht het doek weg om de moeder de gelegenheid te geven zelf haar kindje te pakken en naar zich toe te brengen. Na het doorknippen van de navelstreng rondde de gynaecoloog de operatie vervolgens op de gebruikelijke wijze af.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email