Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Het aantal thuisbevallingen neemt steeds verder af

Het aantal vrouwen dat thuis bevalt is de afgelopen tien jaar sterk gedaald van 23 naar 13% Het is een opvallende daling omdat Nederland bekend stond als een land waar juist veel vrouwen kiezen voor een thuisbevalling.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) verklaart de dalende cijfers aan een toenemende vraag aan pijnstilling tijdens de bevalling die alleen in het ziekenhuis gegeven mag worden. Ook krijgen vrouwen steeds vaker het advies niet thuis te bevallen.

“Waar vroeger de thuisbevalling de standaard was, krijgen vrouwen nu ook te horen dat het niet altijd de beste keuze is. Bijvoorbeeld omdat de helft van de vrouwen uiteindelijk toch in het ziekenhuis eindigt”, zegt NVOG-voorzitter Jan van Lith.

De Koninklijke Vereniging van Verloskundigen (KNOV) vindt juist dat vrouwen onterecht bang zijn gemaakt met nare verhalen en babysterfte bij thuisbevallingen. Thuisbevallen zou juist weer meer in positief daglicht gestelde moeten worden, want als het veilig kan en de vrouw het wil, blijft thuis een prachtige plek om te bevallen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email