Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Baby in stuitligging hoeft niet meer tot keizersnede te leiden

Een baby in stuitligging hoeft niet altijd te leiden tot een keizersnede. De helft van de stuitliggingen kan door de juiste aanpak waarbij de baby met de hand gedraaid wordt, toch tot een natuurlijke bevalling worden. En dat scheelt veel zorgen voor (aanstaande) ouders. Want of er nu gekozen wordt voor een natuurlijke geboorte of een keizersnede, in beide gevallen brengt de bevalling waarbij de baby in een stuitligging ligt additionele risico’s met zich mee.

De stuitligging en de aanpak hiervan was onderwerp tijdens een internationaal congres in Amsterdam. Met de hand wordt de baby door de gynaecoloog gedraaid zodat het kindje niet meer met de billetjes maar het hoofd naar de uitgang wijst. Doordat de baby beschermd is met een dikke baarmoederspier eromheen is de aanpak niet schadelijk voor de baby.

Tijdens de behandeling wordt de baby in de buik bij de bips en de schouders gegrepen en vervolgens uit het bekken gelift en gedraaid. Draaien lukt niet altijd, maar in veertig procent van de gevallen wel en daarmee worden elk jaar bijna tweeduizend moeders geholpen. Inzet van weeënremmende middelen verhoogt het succes zelfs tot vijftig procent, blijkt uit recent onderzoek van AMC.

Het OLVG heeft daarom inmiddels speciale spreekuren om baby’s in stuitligging te draaien en heeft hiervoor een groep ervaren gynaecologen opgeleid. Dat gynaecologen veel geoefend hebben is belangrijk want het maakt verschil; de slagingspercentages per arts variëren van 24 tot 70 procent.

Toch krijgt in Nederland nog steeds twintig procent van de ouders de draai niet als optie aangeboden en daar proberen AMC en OLVG nu verandering in aan te brengen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email