Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Erfelijkheidstest voor iedereen met kinderwens

Vanaf 1 mei starten het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam met het uitvoeren van pre-conceptietesten voor alle toekomstige ouders die zich willen laten testen op het dragen van een gen dat kan leiden tot een kind met een ernstige ziekte.

Deze pre-conceptietesten worden tot nu toe alleen uitgevoerd voor mensen die al weten dat in hun familie een ernstige erfelijke ziekte voorkomt. Binnenkort komt deze test in Amsterdam dus voor iedereen beschikbaar. Dit blijkt nergens ter wereld gebruikelijk te zijn, hoewel deze kennis wel van groot belang is.

Tijdens de test wordt het dna onderzocht van beide ouders met een druppel bloed. Iedereen draagt in zijn genen een aantal ernstige erfelijke ziektes. Een dergelijke ziekte komt echter pas tot uiting als je een partner treft die drager is van dezelfde ziekte. Dat is het geval bij 1 op de 150 stellen. Deze stellen lopen het risico een ernstig ziek kind te krijgen. Bij elke zwangerschap blijkt dit risico 1 op 4 te zijn.

Toekomstige ouders die zich in Amsterdam op erfelijke ziektes willen laten testen, moeten dat momenteel nog zelf betalen. De kosten hiervan zijn naar verwachting 650 euro.

Het AMC en het VUmc mogen deze testen aanbieden omdat het academische ziekenhuizen zijn, die daardoor onder andere wetgeving vallen dan reguliere ziekenhuizen.

De politiek voelt zich echter overvallen door het aanbod van pre-conceptietesten door de ziekenhuizen, omdat de uitslag tot zeer ingewikkelde keuzes kan leiden. Binnenkort vergadert de Tweede Kamer over deze medische ethische kwestie.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email