Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Het vaccineren van je kind beschermt onze hele samenleving

Recent deed Andrea Gloudemans haar verhaal: Andrea schreef in haar blog dat haar zoon is overleden door een vaccinatie. Het zorgde voor flinke discussies online en offline. Een ontzettend verschrikkelijk verdrietig verhaal. Maar waarom is vaccineren toch wel heel belangrijk?

Wanneer meer ouders besluiten te stoppen met het laten vaccineren van hun kinderen, komen ziektes die nu bijna niet meer voorkomen weer terug. Dit illustreert de mazelenepidemie in 2013 heel goed. De ziekte brak opnieuw uit in gemeenten met een lage vaccinatiegraad, onder de 90%. Als gevolg hiervan moesten 182 kinderen in het ziekenhuis opgenomen worden en is één kind zelfs overleden aan de complicaties van de ziekte.

Toch zijn ouders angstig voor vaccineren. Natuurlijk is het ook lastig je kleine, kwetsbare baby te laten prikken, terwijl de reden waarvoor je dat doet is voor ziektes die bijna niet meer voorkomen. Ook helpt het zeker niet dat op social media en internet veel onjuistheden geplaatst worden over vaccineren. Terwijl de meest betrouwbare bronnen en onderzoeken laten zien dat vaccinaties essentieel zijn voor de volksgezondheid.

De ziektes waarvoor kinderen worden ingeënt zijn daarbij zeer ernstig. In het buitenland overlijden elk jaar nog steeds 150.000 kinderen aan de mazelen, terwijl dit door vaccinatie voorkomen had kunnen worden. En vergeet vooral niet de ernstige bijwerkingen van ziektes. Zo kan de bof doofheid veroorzaken en de rode hond ernstige complicaties kan geven bij het ongeboren kind van een zwangere vrouw. Door je eigen kind te laten vaccineren bescherm je dus niet alleen je kind, maar de hele samenleving.

Het is goed dat je als ouder kritisch bent en vragen stelt. Bij twijfel of vragen over vaccineren is het echter van belang in gesprek te gaan met de jeugdarts op het consultatiebureau. Wie uit angst zijn kind niet laat vaccineren, zet daarmee juist de gezondheid op het spel.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email