Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Meeste vaders willen meer zorgen in plaats van werken

Maar liefst 60% van de vaders met kleine kinderen zou eigenlijk liever meer tijd besteden aan de zorg voor hun kinderen wanneer praktische zaken als financiën geen rol zouden hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction over de verdeling van zorgtaken onder ouders van jonge kinderen in opdracht van vrouwennetwerk WOMEN Inc. Ondanks deze conclusie is de zorgverdeling tussen mannen en vrouwen momenteel nog steeds niet in balans. CBS cijfers laten zien dat slechts 5-7% van de jonge vaders daadwerkelijk minder uren besluit te gaan werken.

Een eerdere peiling van Motivaction dit jaar laat verder zien dat 58% van de mannen en vrouwen zorgtaken gelijk willen verdelen, maar in de praktijk gebeurt dit zodoende nauwelijks. Een belangrijke achtergrond is dat de man vaak een beter salaris en de financiële verantwoordelijkheid heeft. Hiernaast is het vaak zo dat werkgevers, ondanks de regels van het vaderschapsverlof, mannen niet of weinig toestaan om minder te gaan werken. Ook vinden vrouwen over het algemeen het eigen inkomen niet opwegen tegen de kosten van kinderopvang, waardoor ze sneller geneigd zijn de zorg naar zich toe trekken.

Jannet Vaessen, directeur van WOMEN Inc. geeft aan dat vrouwen de kosten van kinderopvang niet in relatie tot hun eigen salaris moeten bekijken, maar in relatie tot het gezinsinkomen. Ook moet vrouwen zich volgens Vaessen meer bewust zijn van de financiële impact van hun keuzes voor onbetaalde zorg op lange termijn. Volgens haar kunnen vaderschapsverlof en kwalitatief goede kinderopvang de scheve balans van zorg en werk tussen vrouwen en mannen doorbreken. En doet de politiek een oproep om hier in te investeren.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email