Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Nederlandse ouders moeten na geboorte kind en jaar verlof op kunnen nemen

De overheid moet ouders in Nederland de mogelijkheid bieden na de geboorte van kun kindje een jaar lang verlof op te nemen. Hiervoor pleit hoogleraar biologie Carolina de Weerth die op de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek doet naar de ontwikkeling van jonge kinderen.

De Weerth geeft aan dat het eerste levensjaar van een kind een korte en voorname periode die je als ouder maar 1 keer kan ervareren. Uit het onderzoek van de Weerth blijkt dat baby’s aanzienlijk meer stress ervaren op dagen dat zij naar de kinderopvang gaan dan op dagen dat ze thuis zijn. De Weerth stelt dan ook dat jonge baby’s beter af zijn bij hun ouders in plaats van op de kinderopvang.

De kwaliteit van kinderopvang is niet goed

Ook geeft de Weerth aan dat kinderopvang  ‘kwalitatief vaak slecht’ is. “Bekijk het vanuit het perspectief van het kind: plotseling zijn je ouders een hele dag weg en krijg je van een relatief vreemde leidster veel minder aandacht, omdat zij haar aandacht moet verdelen over veel meer kinderen.” Uit de studie blijkt verder dat kinderen zich rustiger ontwikkelen wanneer ze het eerste halfjaar op de slaapkamer van hun ouders slapen.

Hoewel uit diverse onderzoeken blijkt dat het voor jonge kinderen het beste is om hun vader of moeder dichtbij te hebben, wordt in Nederland nog geen 30% van de kinderen tot 3 jaar opgevoed door enkel de ouders. In België ligt dit percentage op 40% en het Europees op circa 50%.

Thuisblijven is kostbaar, maar is het waard
De Weerth is van mening dat de overheid het voor ouders mogelijk moet maken om te kiezen na de geboorte een jaar thuis te blijven. Ze wil hierbij dat vaders en moeders deze periode onderling kunnen verdelen, zodat er altijd één van de twee beschikbaar is. Hoewel de hoogleraar beseft dat thuisblijven gedurende een jaar een kostbare oplossing is, is zij van mening dat deze kosten zich vanzelf terugbetalen. De kwalitatief betere zorg door de ouder zou bij kinderen op latere leeftijd namelijk ziektes, gedragsproblemen en depressies voorkomen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email