Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Leestips

Een verzameling leestips over zwanger- en ouderschap

Kinderboekenweek 2020: welke boeken kun je met je kind lezen per leeftijdsgroep?

Van woensdag 30 september tot zondag 11 oktober is er dit jaar weer Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is: ‘En Toen’. In de themaboeken wordt teruggegaan naar de geschiedenis van 3000 jaar voor Chr. tot nu.

Lees verder

Mild ouderschap

Het boek ‘Mild ouderschap’is nog relevanter geworden ten tijde van quarantaine. Veel ouders worstelen in deze periode des te meer met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? Het boek is geschreven door Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton die hierop antwoord geeft.

Lees verder

Fabeldieren

Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt:

“Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! De landkaart voor in het boek zet de toon. Zoals gezegd was de informatieve categorie heel sterk dit jaar en dit boek laat heel overtuigend zien dat dit genre heel verhalend en meeslepend kan zijn. Lees verder

Zo zijn ouders

Peter Bently heeft het bijzonder grappige boek Zo zijn ouders geschreven. Het boek beschrijft ouders heel liefdevol vanuit het perspectief van hun kinderen.

Zo lijken ouders volgens hun vooral te zeggen wat je wel en niet mag doen, maar in heel veel dingen wordt ook duidelijk dat kinderen niet zonder hun ouders kunnen. Zo zijn ouders ook heel handig tijdens het spelen. En kun je met je ouders zandkastelen bouwen, paardje rijden en knuffelen. En wist je dat als je ouders je boven op hun schouders zetten, je alles stukken beter kunt zien? Al moet je ook wel oppassen met die ouders, want ze kunnen je plotseling de kieteldood geven. Lees verder

Het babydilemma

Het babydilemma gaat over de  mooiste, maar ook de meest lastige vraag die er is: Wel of geen kind? Het is een boek om te lezen maar ook om ook een doe boek. In het boek tref je 12 redenen aan waarom het een goede stap is om aan de slag te gaan met het beantwoorden van deze levensvraag. Schrijfster Ida Kersseboom heeft haar debuut met Het babydilemma. Zij is na lang twijfelen moeder geworden van een zoon en dochter.

Het babydilemma bevat statistieken, Dil & Emma strips, ervaringen van Ida en andere vrouwen, en nog veel meer. Naast een nuttig boek is het vooral makkelijk leesbaar. Lees verder

Kom uit die kraan!

Kom uit die kraan! is een ontzettend verrassend en mooi geïllustreerd prentenboek van Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad. Het boek gaat over Bart die gek is van bouwen en elke dag bij een bouwplaats staat te kijken. Wanneer de bouwvakkers gaan lunchen, vragen ze Bart om op te passen dat er niemand op de bouwplaats komt.

Op een dag dagen grote jongens Bart uit om toch de bouwplaats op te gaan. Waarom doet hij dat? Lees verder

De kleine walvis

De kleine walvis is voorzien van de allerliefste illustraties van Benji Davies. dit was 1 van de redenen waarom het boek Prentenboek van het Jaar 2017 is.

De kleine walvis gaat over een eenzaam jongetje Boy die met zijn vader en 6 katten aan zee woont. De vader van Boy werkt als visser en is daardoor vaak de hele dag weg. Na een storm spoelt een kleine walvis aan die Boy naar huis neemt om hem – zonder dat zijn vader het weet – te verzorgen in zijn badkuip. De twee bouwen een vriendschap op die hun levens voorgoed verandert.

De kleine walvis is geschikt voor kinderen vanaf circa 4 jaar. Lees verder

Het boek zonder tekeningen

Het boek zonder tekeningen is het eerste prentenboek voor jonge kinderen vanaf circa 4 jaar, zonder prenten.
Hoewel in eerste instantie een boek zonder plaatjes maar saai lijkt, is dat juist het tegenovergestelde.

De voorlezer van het Boek zonder tekeningen ontpopt zich in korte tijd tot een ware komiek en het verhaal zal enorm aanslaan bij de jonge toehoorders. Lees verder

Lastige kinderen? Heb jij even geluk

Het boek Lastige kinderen? Heb jij even geluk gaat over omdenken in het opvoeden van je lastige kind, een theorie van de auteur Berthold Gunster die hier  al vijf boeken over schreef.  Zijn denkwijze is te stoppen met ze op te voeden omdat dit enkel kijken naar wat er niet is betreft en wel zou-moeten-zijn. Zo maak je als ouder van een probleem een ramp.

Door om te denken maak je van een probleem een mogelijkheid. Door te kijken naar wat er is en wat er zou-kunnen-zijn. Om dit toe te passen worden er 15 strategieën beschreven. Door het eenvoudige taalgebruik en de gemakkelijke voorbeelden heeft het boek een luchtige stijl en is het prettig te lezen. Lees verder

Hoe Krijg Je Je Tweede Kind Eerst?

Het boek Hoe Krijg Je Je Tweede Kind Eerst? van Kerry Colburn & Rob Sorensen is een heerlijk boek voor aanstaande ouders, wat ouders van twee of meer kinderen liever eerder hadden willen lezen. Het boek biedt 100 tips om om ontspannen om te gaan met je eerste kind.

Waar ouders bij hun eerste kind de neiging hebben helemaal op te gaan in het regelen van een gestructureerde, beheerste en risicoloze omgeving voor het kind, zullen ouders van twee of meer kinderen bevestigen dat alles gemakkelijker verloopt na de geboorte van het tweede kind. Ervaren ouders geven in dit boek daarom hun beste en bemoedigende adviezen aan jonge ouders met een eerste kind. Dit zowel in de periode tijdens de zwangerschap als het eerste levensjaar van de baby. En met flink wat humor en relativeringsvermogen. Lees verder