Nieuwsbrief

Evenementen

  Geen evenementen

Kinderboekenweek 2020: welke boeken kun je met je kind lezen per leeftijdsgroep?

Van woensdag 30 september tot zondag 11 oktober is er dit jaar weer Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is: ‘En Toen’. In de themaboeken wordt teruggegaan naar de geschiedenis van 3000 jaar voor Chr. tot nu.

“En toen?”is de een vraag die je een kind graag hoort stellen wanneer een indrukwekkend verhaal verteld wordt. Door de geschiedenis centraal te stellen maken kinderen kennis met prachtige boeken waarin een verhaal eigenlijk ook de werkelijkheid is.

Thematitels per groep

Wil je je kind de wereld van vroeg ontdekt? Laat je dan inspireren door 1 van onderstaande thematitels die vanuit de Kinderboekenweek worden geadviseerd per leeftijdsgroep.

Thematitels groep 1/2

Voor kleuters is het nog wat complex om zich de wereld van vroeger voor te stellen, de verhalen zijn zodoende nog luchtig en vooral spannend. Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2020 voor groep 1/2:

 • Held op sokken Ridder Roderic heeft geen baard en mag daarom niet meedoen als ridder maar alleen stomme klusjes doen. Echte ridderzaken zoals prinsessen uit torens bevrijden doen de echte ridders. Wanneer een prinses komt eten en alle stoere ridderverhalen hoort, is ze vooral benieuwd naar wie gehakt van de draak heeft gemaakt. Wie zou dat zijn?
 • Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s Wie was er eerder? De kip of het ei? Een hilarische rondleiding door de wondere wereld der dinosauriërs. Dit is geen gewone kip. Dit is een dino die alles weet over de andere dinosaurussen. Dat zal hij wel even bewijzen!
 • Het hele soepzooitje Kinderen kunnen nadenken over ingewikkelde vragen. Vragen waarop je als volwassene niet direct een antwoord hebt, want hoe leg je aan een kind bijvoorbeeld uit hoe de wereld is ontstaan? Volg je het verhaal volgens geloof of leg je dat uit op de wetenschappelijke manier? Of zoek je een middenweg? Dit prentenboek heeft de weg van de wetenschap gekozen en pakt dit op bijzonder wijze aan.
 • Josephina, een naam als een piano  Een bijzonder prentenboek waaruit de verwondering van een kind spreekt over de voorgeschiedenis van een oma. Omdat de meeste oma’s niet altijd oma zijn geweest.
 • De steen en de tijd, een reis van 150.000 jaar geleden tot nu  In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?

Thematitels groep 3/4

In groep 3 en 4 leren kinderen lezen. Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2020 voor groep 3/4:

 • Vandaag ben ik ridder  Een grappige en uitgebreide verhalenbundel met meer dan 30 verhalen over ridders. Over de hete helm van ridder Kees. Over ridder Flip die altijd de beste wil zijn. En over ridder Bas die een plas moet. En dat is niet makkelijk, met een harnas aan!
 • Vos en Haas het land van de Nijl  Is een samenleesboek over mummies, piramides en farao’s. Dit boek maakt het onderwerp het oude Egypte op een gemakkelijke manier voor jonge kinderen bespreekbaar. Vos stelt veel vragen, omdat hij niet zoveel over het onderwerp weet. De kinderen leren zo via het verhaal hoe een mummie gemaakt wordt, waarom sommige stukken van Egypte vruchtbaar zijn en andere niet en nog veel meer.
 • Van klein TOT GROOTS Marie Curie  Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon in de geschiedenis twee keer een Nobelprijs. Marie wordt geien als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap.
 • Verboden te vliegen  Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. “Dan wennen de duiven aan jou, voor als ik er een keer niet ben,’ heeft Marius gezegd toen hij haar de eerste keer liet helpen. Maar waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er immers altijd? Het is oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om de duiven te redden. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo mooi gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster.
 • Willewete De Grieken Willewete zijn informatieve prentenboeken die op speelse wijze vertellen wat kinderen graag willen weten. Wil je alles weten over de oude Grieken? In dit boek lees je meer over hoe zij leefden. Wie waren hun helden en hun goden? Wat leerden Griekse kinderen allemaal? Waar speelden ze mee? En waar dachten de oude Grieken over na? Je vindt in dit boek ook een overzicht van voorwerpen uit de Griekse Oudheid, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Thematitels groep 5/6

Vanaf groep 5 krijgen kinderen meer les in geschiedenis en kunnen ze zich al beter een voorstellingen maken bij verhalen uit die tijd. Hieronder vind je de thematitels kinderboekenweek 2020 voor groep 5/6:

 • Kasteel in zicht  Elk kasteel heeft zijn eigen spannende verhalen, van de middeleeuwen tot nu. En elk kasteel ziet er weer anders uit. In Kasteel in zicht! kom je veel te weten over een aantal kastelen in Nederland en Vlaanderen: van Slot Loevestein en Kasteel Hoensbroek tot het Kasteel van Gaasbeek en het Gravensteen, hun geschiedenis en bewoners, zoals stoere ridders en kasteelvrouwen, machtige graven en gravinnen. Natuurlijk zitten er ook spookverhalen in dit boek!
 • Buiten is het oorlog Een indrukwekkend boek voor kinderen vanaf tien jaar over het leven van Anne Frank en de Tweede Wereldoorlog.
 • De zee kwam door de brievenbus Gevoelig verhaal gebaseerd op de Watersnoodramp. Bekroond met een Vlag-en-Wimpel en de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek. Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. “Snel, kleed je aan!’ zegt mama. “De zee komt. De dijk is kapot.’ Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?
 • Alle hens! Alle hens! is een prachtig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Nederlandse zeevaart. In 17 verhalen wordt een beeld van vaderlandse helden als Michiel de Ruyter, Piet Hein, Van Speyk en Karel Doorman geschetst. Door de ogen van kinderen en zelfs een scheepshond wordt het leven aan boord van de schepen en op de marinewerf beschreven: spannend, grappig en ontroerend.
 • Professor Kleinbrein – De Romeinen  De perfecte combinatie van feiten, humor en heel veel tekeningen: Professor Kleinbrein vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinen: van de vele veldslagen tot het dagelijkse leven, van de grote keizers tot de gladiatoren, van de rijke banketten tot een middag in het theater.

Thematitels groep 7/8

Voor de bovenbouw is er een veelvoud aan geschiedenisboeken. Onderstaande thematitels kinderboekenweek 2020 voor groep 7/8 maakt hier een prachtige selectie in.

 • Brons  Denk aan het meest waardevolle dat je hebt. Het allerduurste, het allermooiste, het meest bijzondere. Dat zou je niet weggooien. Nooit van je leven. Maar in de bronstijd, zo’n vierduizend jaar geleden, was dat precies wat mensen deden. Brons was ontzettend kostbaar, en toch verdwenen prachtige sieraden en glimmende zwaarden in moerassen en rivieren. Dit boek vertelt het betoverende verhaal van brons. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt het grootste mysterie van de bronstijd: waarom gooiden mensen hun meest waardevolle spullen weg?
 • Alleen Beer mocht mee Een waargebeurd verhaal voor de lezers van Oorlogsgeheimen Trudi woont met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië. Ze hebben er een fijn leven, in een mooi huis met een grote tuin aan zee. Tot op een dag de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Japan valt Indië binnen en van de ene op de andere dag verandert alles. Zo moeten ze verhuizen naar de stad, omdat het te gevaarlijk is aan de kust. Ineens zijn er overal Japanse soldaten op straat en ook de Indische bevolking begint vijandig te doen.
 • Nu is later vroeger  Waar kun je twee dagen achter elkaar je verjaardag vieren? Weten honden hoe laat het is? Waar is 10 oktober 1582 gebleven? De tijd is iets waarover je je kunt blijven verwonderen. Want wat is tijd precies? In dit boek vertelt Joke van Leeuwen op haar geheel eigen wijze van alles over tijd, in tekst en heel veel beeld.
 • Piratenzoon Piratenzoon is een superspannend verhaal over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. En over de kracht van vriendschap en liefde. Zain, groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen?
 • De Duik  In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly is de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader. Hij leert van zijn vader over het geheim van de Pontjesbrug, maar mag er niemand iets over vertellen – zelfs zijn grote liefde Mila niet. Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend. Ze denkt dat haar man haar heeft verlaten en ze reist met Roly terug naar Nederland. Maar wie moet Roly’s vader nu redden? Wie haalt hem uit het verleden? Roly ziet maar één uitweg. Hij deelt met Mila het grote geheim.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email