Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Rechten als zelfstandig ondernemer?

Rechten als zelfstandig ondernemer

Als zwangere, zelfstandig ondernemer heb je als vrouw een aantal rechten met betrekking tot de zorg voor je kind(eren) in relatie tot je werk.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof als zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer, heb je recht op zwangerschapsverlof. Je moet er dan zelf voor zorgen dat je in de periode voor en na de bevalling niet hoeft te werken.

Zwangerschapsuitkering als zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer heeft je ook recht op een uitkering voor en na je bevalling. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ).  De uitkering dien je zelf uiterlijk 2 weken voor de gewenste ingangsdatum aan te vragen bij het UWV. Aan de aanvraag voeg je een zwangerschapsverklaring toe van je huisarts of verloskundige. Het UWV kan vervolgens mogelijk nog kopieën van belastingaanslagen opvragen.

Je ontvangt je ZEZ-uitkering tenminste 16 weken, wat 6 tot 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum ingaat en tot minimaal 10 weken na je bevalling doorloopt. Je komt in aanmerking voor een ZEZ als u voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

  • Je bent zelfstandige met of zonder personeel.
  • Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest of particuliere huishoudelijke hulp.
  • Je bent meewerkend echtgenote/partner van een zelfstandige.

De hoogte van je Zelfstandig en Zwanger-regeling is afhankelijk van get aantal uren dat je als zelfstandige in het jaar voor je bevalling hebt gewerkt. Als je in dat jaar minimaal 1.225 uur hebt gewerkt, dan ontvang je de maximale uitkering die gelijk is  aan het minimumloon. Heb je echter minder uren gewerkt, dan valt je uitkering lager uit, de hoogte van je ZEZ is dan afhankelijk van je winst in het voorgaande jaar. Als je een vrijwillige verzekering hebt afgesloten bij uitkeringsinstantie UWV dan kun je ook recht hebben op een ZEZ-uitkering. Je krijgt dan alleen een ZEZ-uitkering als die hoger is dan het bedrag waarop je recht hebt op grond van die verzekering.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email