Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Welke dingen je niet zou moeten zeggen tegen je kind

Je zult waarschijnlijk geen ouderwetse zinnen gebruiken als ‘Wacht maar tot je vader thuiskomt’ of ‘Ik wou dat je iets meer op je zus zou lijken’. Maar deze uitspraken zou je ook beter vermijden, al zal dat minder vanzelfsprekend zijn.

1. “Goed gedaan!”

Onderzoek toont aan dat het gebruik van een generieke zin als ‘Goed zo’, of ‘Goed gedaan’ wanneer je kind laat zien heel kundig te zijn in een specifieke vaardigheid je kind voor zijn motivatie afhankelijk blijft van jouw bevestiging, zegt ouderadviseur Jenn Berman, en auteur van The A to Z Guide to Raising Happy, Confident Kids. Wees dus zo specifiek mogelijk. In plaats van ‘Goede wedstrijd,’ zeg, “Dat was een goede pass.’

2. “Oefening baart kunst.”

Het klopt dat hoe meer tijd je kind in iets steekt hij er beter in wordt. Echter, zorgt deze uitspraak voor heel veel druk om te moeten winnen of excelleren. ‘Het geeft je kind de boodschap dat als je fouten maakt, je niet hard genoeg hebt getraind’, zegt Joel Fish, auteur van 101 Ways to Be a Terrific Sports Parent. ‘Ik heb kinderen zien worstelen, zich afvragend ‘Wat is er mis met mij? Ik oefen, oefen, oefen maar ik ben nog steeds niet de beste.’ In plaats van zoiets te zeggen, kun je beter je kind aanmoedigen om zijn best te doen, omdat hij erdoor zal verbeteren en trots mag zijn dat hij vooruitgaat.

3. “Niks aan de hand.”

Wanneer je kind zijn knie open schaaft en in huilen uitbarst, zul je instinctief zeggen dat er gelukkig niets ernstigs aan de hand is. Tegen hem zeggen dat er niks aan de hand is, maakt het voor je kind alleen maar erger. ‘Je kind huilt omdat het niet goed met hem gaat’, zegt Dr. Berman. Jouw taak is het om hem te begrijpen en om te gaan met zijn emoties en die niet te bagatelliseren. Geef hem een knuffel en erken wat hij voelt. Bijvoorbeeld door te zeggen ‘Dat was een enge val.’ Vraag dan of hij een pleister wil of een kusje (of allebei).

4. “Schiet op!”

Wanneer je kind voor de zoveelste keer treuzelt bij het ontbijt, erop staat zijn eigen veters te strikken (ook al is hij er nog geen meester in) en het erop uit lijkt te draaien dat jullie weer te laat komen voor school, ga je kind dan niet opjagen. Dit zou namelijk tot extra stress zorgen, zegt Linda Acredolo, co auteur van Baby Minds. Probeert een iets vriendelijkere toon en zeg ‘Laten WE opschieten’, wat de boodschap geeft dat jullie allebei in hetzelfde team zitten.

5. “Ik ben op dieet.”

Let je op je gewicht? Hou dat voor je. Als je kind je elke dag op de weegschaal ziet staan en je hoort zeggen dat je dik bent, kan je kind een ongezond lichaamsbeeld ontwikkelen, zegt Marc S. Jacobson, professor of pediatrie en epidemiologie bij de Nassau University Medical Center, in New York. Het is beter om te zeggen, ‘Ik eet gezond omdat ik er blij van wordt hoe dat me doet voelen.’

6. “We kunnen ons dat niet veroorloven.”

Het is makkelijk om dit te zeggen als reactie op alle smeekbedes van je kind om speelgoed te kopen. Maar dat doen geeft de boodschap dat jullie geen controle hebben over jullie financiën, wat best beangstigend kan zijn voor je kinderen, zegt Jayne Pearl, auteur van Kids and Money. Kies dus voor een alternatief, zoals, ‘We gaan dat niet kopen want we sparen geld voor belangrijkere dingen.’ Als je kind vervolgens besluit hierop te reageren, is er direct een goede opening om het eens op een eenvoudige manier te hebben over het regelen van geldzaken.

7. “Praat niet met vreemden.”

Dit is een lastig concept om te begrijpen voor je jonge kind. Zelfs wanneer het voor je kindje een onbekend persoon is, kan hij die persoon niet als vreemde ervaren wanneer die persoon aardig tegen hem doet. Plus, kinderen kunnen deze regel ook verkeerd begrijpen en zouden wel eens de hulp kunnen weigeren van bijvoorbeeld een politieagent of brandweerman’, zegt McBride, executive director van the National Center for Missing & Exploited Children, in Florida. In plaats van je kind te waarschuwen voor vreemden, kun je je kind beter scenario’s voorleggen. Zoals “Wat zou je doen als een man die je niet kent je een snoepje aanbiedt en een rit naar huis?”. Laat je kind uitleggen wat het zou doen en instrueer je kind dan wat de beste actie zou zijn. Omdat de in het merendeel van de kinderontvoeringen het gaat om iemand die je kind al kent, kun je ook alvast McBride’s favoriete uitspraak adopteren: ‘Als iemand je verdrietig, bang of verward maakt, vertel het mij dan direct.’

8. “Wees voorzichtig.”

Dit zeggen terwijl je kind net balanceert op het klimrek maakt het waarschijnlijker dat je kind valt. ‘Je woorden leiden je kind af tijdens wat hij aan het doen is waardoor je kind zijn focus verliest, zegt Deborah Carlisle Solomon, auteur van Baby Knows Best. Als je angstig bent, ga dan dichterbij je staan zodat je je kind altijd kan opvangen, maar zeg verder niets.

9. “Je krijgt pas je toetje als je je eten op hebt.”

Deze uitspraak maakt dat je kind meer waarde zal hechten aan de beloning, in plaats van dat hij van zijn avondeten zal genieten. Eigenlijk dus het tegenovergesteld van wat je wil bereiken, zegt ouderadviseur David Ludwig, directeur van de New Balance Foundation Obesity Prevention Center van het Boston Children’s Hospital en auteur van Ending the Food Fight. Zeg beter iets in de trant van ‘Eerst eten we ons eten en dan nemen we ons toetje.” Een stuk subtielere woordkeuze, wat een positievere impact heeft op je kind.

10. “Laat me je helpen.”

Wanneer je kind aan het ploeteren is op het bouwen van een toren of het afmaken van een puzzel, is het heel normaal dat je hem een handje wilt helpen. ‘Maar als je er te snel bovenop duikt, dan ondermijn je de onafhankelijkheid van je kind en zal hij in de toekomst meer geneigd zijn naar anderen te kijken om dingen op te lossen’, zegt Myrna Shure, professor emeritus opsychologie aan de Drexel University in Philadelphia en auteur van Raising a Thinking Child. In plaats daarvan, kun je je kind beter vragen stellen om hem zelf een probleem op te laten lossen. Zoals ‘Denk je dat het grote of klein stukje onderaan zou moeten? Waarom denk je dat? Probeer het maar eens.’

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email