Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

10 weetjes over de eerste hapjes voor je baby

Er wordt veel gezegd over de eerste hapjes van je kleintje die zowel waar als niet waar zijn. Hieronder vind je er 10, die handig zijn om als ouder te weten.

    1. Met vast voedsel kun je al beginnen als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is – WAAR  De meeste gezondheidsorganisaties adviseren om tussen de 4 en 6 maanden met de eerste hapjes te beginnen bij je baby. Echter, de World Health Organization adviseert enkel borstvoeding aan tot 6 maanden en tot dan te wachten met de introductie van vast voedsel. Los van of je start met 4, 5 of 6 maanden, moet je baby in zijn ontwikkeling vooral klaar zijn om te starten. Waar moet je dan op letten? Hij moet een goed controle hebben over de bewegingen met zijn hoofd, hij moet kunnen zitten met wat steun, inmiddels kortere intervallen hebben tussen de voedingen en geeft duidelijke signalen als hij klaar is met een voeding zoals het draaien van zijn hoofd. Ook wanneer je baby eten van je bord pakt, is het een teken dat je baby klaar is voor zijn eerste hapjes.

  1. Eten voordat je baby 1 is, is enkel voor de lol – NIET WAAR Beginnen met vast voedsel vanaf 6 maanden helpt bij de motorische ontwikkeling van de mond van je baby en is ook van belang omdat vanaf 6 maanden borstvoeding of kunstvoeding niet meer toereikend is als voeding, met name wat betreft de ijzer en zinkbehoefte van je kindje.
  2. Het eerste hapje van mijn baby moeten ontbijtgranen zijn – NIET WAAR Er is geen beste volgorde bij het beginnen met de eerste hapjes bij je kindje. Probeer uit en heb er lol in en varieer in de fruitsoorten, groenten en vleessoorten die je aanbiedt.  Zo raakt je baby goed gewend aan de verschillende smaken. Omdat sommige voedselsoorten kunnen zorgen voor obstipatie bij je baby, terwijl andere soorten juist een laxerend effect hebben (zoals peren en pruimen), is het een goed idee dit proberen te balanceren.
  3. Het geven van ongepasteuriseerde hapjes heeft voordelen voor mijn baby – NIET WAAR Het wordt sterk afgeraden om ongepasteuriseerde etenswaren aan je kindje te geven. Pasteurisatie zorgt ervoor dat bacteriën uit het voedsel verwijderd worden, zoals salmonella, listeria of E-coli, die tot zeer ernstige en levensbedreigende ziektes kan leiden bij je baby.
  4. Baby’s moeten niet teveel rijstproducten tot zich nemen – WAAR  Het is wetenschappelijk bewezen dat in rijstproducten grote hoeveelheden arseen zitten. Denk aan producten als rijstwafels, rijstemelk en rijstepap. Arseen is een zwaar metaal dat in de bodem en het grondwater kan zitten, en zo terecht komen in de rijst die verbouwd wordt. Wanneer je langere tijd te veel arseen (arsenicum) binnenkrijgt, bestaat de kans dat zenuwen en bloedvaten beschadigen en heb je ook een verhoogd risico op kanker. Rijstproducten mag je geven en zijn gezond, maar uit voorzorg wordt wel geadviseerd niet elke dag rijst of rijstproducten te geven aan kinderen.
  5. Vlees is een gezond eerste hapje voor je baby – WAAR Vlees bevat ijzer en zink en zijn essentiele voedingsstoffen voor de gezondheid van je baby. Wanneer je exclusief borstvoeding geeft, is het vanaf 6 maanden belangrijk dat je kind zink krijgt, omdat borstvoeding hier vanaf deze leeftijd niet meer volledig in  voorziet. Je baby heeft additionele bronnen nodig voor zink zoals vlees wat zinkrijk is.
  6. Je baby moet geen gluten krijgen om coeliakie te voorkomen – NIET WAAR Uit recente studies blijkt dit onjuist en kunnen gluten vanaf het moment dat je baby 6 maanden oud is gewoon gegeven worden. Het is belangrijk om glutenvrij voedsel niet te vermijden, omdat het belangrijke vitaminen bevat die belangrijk zijn in de voeding van je kindje.
  7. Ik moet mijn baby geen sterk allergene voedingsmiddelen geven voordat hij 1 jaar oud is – NIET WAAR Het verandert vaak of het nu wel of niet goed is om je kindje voor zijn eerste levensjaar al bloot te stellen aan meer allergene voedingsmiddelen zoals melk, eieren, tarwe, vis, schaaldieren en pinda’s.  Er is echter onvoldoende overtuigend bewijs dat suggereert dat starten op latere leeftijd met het eten van deze voedingsmiddelen, het risico op een voedselallergie vermindert. Op dit moment wordt geadviseerd dat voor een kind dat geen hoog risico heeft het ontwikkelen van voedselallergieën er het beste gestart kan worden met het geven van allergene voedingsmiddelen tussen de 4 en 12 maanden. Wanneer je kind wel een hoger risico heeft op voedselallergieën, zoals een broer, zus of ouder met voedselallergieën of matige tot ernstige eczeem is het verstandig met de kinderarts de beste timing te bespreken.
  8. Vast voedsel geven aan mijn baby voordat hij gaat slapen, zorgt ervoor dat hij langer slaapt – NIET WAAR Er is geen bewijs dat meer voedsel in de avond ervoor zorgt dat je baby langer slaapt gedurende de nacht. Sterker nog, is het advies juist meer voedsel te geven aan het begin van de dag of een uur na de melkvoeding wanneer je baby alert is en zin heeft om te eten.
  9. Je mag je baby geen yoghurt geven onder de 1 jaar – NIET WAAR Dit kan verwarrend zijn omdat het geven van koemelk wordt afgeraden voordat je kindje 1 jaar oud is. Melk is nog te lastig te verteren en daarom wordt borstvoeding of kunstvoeding verkozen boven melk. Yoghurt is echter beter te verteren voor je kindje en kan prima in beperkte mate gegeven worden. Geef dan wel Griekse yoghurt of gewone yoghurt, die ongezoet is.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email