Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Delen van ouderlijk bed met baby vergroot risico wiegendood

Uit recent onderzoek uitgevoerd door de Murdoch University blijkt dat wanneer ouders het bed delen met hun baby dit de kans dat het kind overlijdt door wiegendood vervijfvoudigd. Dit, terwijl eerder in een studie, gepubliceerd in het British Medical Journal Open, geconcludeerd werd dat het risico zeer laag is indien de moeder borstvoeding geeft en geen alcohol of drugs gebruikt.De bevindingen op een verhoogd risico op wiegendood komen voort uit een studie van 1472 Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) gevallen en 4679 controle gevallen uit Australië, het Verenigd Koninkrijk en Europa. Het betreft de grootste studie ooit naar wiegendood.

De onderzoekers ontdekten dat het delen van het bed met een baby aanzienlijk is toegenomen in het afgelopen decennium. Tussen de 30 en 50% van de ouders delen een bed met hun baby op een gegeven moment. Het risico op wiegendood als gevolg van het bed delen neemt af naarmate de baby ouder wordt. Echter had maar liefst 88% van de sterfgevallen die zich voordeden terwijl het bed gedeeld werd waarschijnlijk niet plaatsgevonden indien de baby op de rug in een eigen wieg gelegd zou zijn door de ouders.

De onderzoekers doet een oproep richting ouders de ernstige gevolgen van samen slapen niet te negeren en vinden het belangrijk ouders goed te blijven informeren over een veilige slaapomgeving. Hierbij is het advies dat baby’s op hun rug slapen in hun eigen bedje naast het bed van de ouders te slapen worden gelegd gedurende de eerste zes tot 12 maanden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email