Nieuwsbrief

Evenementen

  Geen evenementen

Zal ik mijn baby volgens de Rapley-methode leren eten?

Gill Rapley is de ontwikkelaar van de ‘baby-led weaning methode’, ook wel de Rapley-methode genoemd. Deze methode gaat uit van de zelfstandigheid van het kind waarbij het de voedingsmiddelen met de eigen zintuigen leert kennen en zelf bepaalt wat en hoeveel het eet. Voeden op vraag, waarbij een baby op een natuurlijke manier vast voedsel leert eten.

Hoe werkt de Rapley-methode?
Wanneer je baby 6 maanden is (tegenwoordig ook soms eerder) start je met het geven van vaste voeding naast melkvoedingen en bouw je dat steeds verder op. Bij de Rampley-methode krijgt je baby krijgt vanaf het eerste moment brokjes of stukjes onbereid vast voedsel die hij zelf oppakt en naar de mond brengt. De gedachte hierbij is dat wanneer je kind zelf in staat is stukjes voeding vast te pakken met de handjes, hij ook het voedsel mondmotorisch kan verwerken en veilig kan innemen. De methode speelt in op de aangeboren drang van een baby om te onderzoeken, experimenteren en activiteiten na te doen.

Voor- en nadelen van de Rapley-methode

De Rapley methode kent een belangrijk voordeel:

Je kind krijgt betere voedingsgewoonten op lange termijn:
Voorstanders geven aan dat kinderen dankzij de Rapley-methode beter met de pot leren mee-eten en gevarieerder eten. Ook wordt beweerd dat een baby beter leert kauwen en de Rapley-methode de motorische ontwikkeling van je kind stimuleert. Overigens is hierover geen objectief wetenschappelijk bewijs beschikbaar.

Er worden echter ook nadelen genoemd aan de Rapley-methode.

 • Gevaar van verslikken:
  Bij de Rampley-methode wordt van vloeibare voeding onmiddellijk vaste voeding aangeboden in de vorm van rauwe, niet verwerkte of gaar gemaakte voedingsmiddelen. Een kind kan zich hierdoor verslikken.
 • Voedingspatroon:
  Een kind kan echter nog niet zelf bepalen wat zijn lichaam nodig heeft. Wanneer een kind van 6 maanden al stukken vast voedsel krijgt, bestaat het risico dat hij te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Het geven van gepureerd voedsel op die jonge leeftijd garandeert in meerdere mate het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen meer.
 • Aspect ontwikkeling:
  De Rapley-methode houdt er geen rekening mee dat grove en fijne motoriek, mondmotorische ontwikkeling en de mogelijkheid tot het verteren van voedingsstoffen niet gelijk op verlopen. De vorm waarin vaste voeding wordt aangeboden is het beste in overeenstemming met de motorische ontwikkeling van het kind: met 6 maanden leren van een lepel te eten, met 8 maanden kauwen en grover voedsel leren doorslikken.

Tips wanneer je je baby volgens de Rapley-methode leert eten

Wanneer je je baby volgens de Rapley-methode leert eten zijn er een aantal adviezen die je kunt volgen.

 • Volg de algemene adviezen op met betrekking tot het geven van vaste voeding zoals het beperkt aanbieden van nitraatrijke groenten, variëren in eten en het geven van vast voeding als aanvulling op borstvoeding of kunstvoeding.
 • Geef je baby kleine stukjes.
 • Laat je baby goed rechtop zitten en blijf altijd in de buurt tijdens het eten.
 • Eet samen met je baby zodat je baby een voorbeeld heeft en jou en de je partner, of de rest van het gezin kan nadoen.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email