Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Borstvoeding stimuleert sociale neigingen bij baby´s met risico autisme

Baby’s krijgen dankzij borstvoeding het ‘knuffelhormoon’ oxytocine binnen.

Volgens een studie van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig kan oxytocine er mogelijk voor zorgen dat baby’s autisme ontwikkelen.

Kathleen Krol en collega’s onderzochten 98 baby’s van zeven maanden oud. Een aantal baby’s had tot die leeftijd exclusief borstvoeding gekregen, andere baby’s kregen ook al flesvoeding. Een aantal baby’s onder hen bleek uit genetische analyses drager van een bepaalde variant van het gen CD38. Al uit eerder onderzoek is uitgewezen dat dit hen het risico op autisme verhoogt en een relatie kent met lage niveaus aan oxytocine.

Alle baby’s kregen gedurende het onderzoek afbeeldingen te zien van blije, bange of boze gezichten. Emoties herkennen is een belangrijke sociale vaardigheid. We richten ons daarvoor vooral op het gebied rondom de ogen van anderen. De baby’s met het risicogen voor autisme bleken baat te hebben bij een lange periode van exclusieve borstvoeding. De baby’s lieten namelijk zien een hogere voorkeur te hebben voor blije gezichten en een verminderde voorkeur voor boze gezichten dan de kinderen met hetzelfde gen die minder lang borstvoeding hadden gekregen.

Deze resultaten suggereren volgens de onderzoekers dat borstvoeding prosociale neigingen bij baby’s kan stimuleren bij baby’s met genetische risico’s voor autisme.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email