Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

7 tips om de hechting met je kind te versterken

Father and sonEen kind is afhankelijk van zijn ouders . Als je als ouders goed voor je kind zorgt, dan voelt het zich veilig. Je kind zal je gaan herkennen en vertrouwen als je het liefde geeft en reageert op zijn of haar behoeften . Het woord hechting wordt gebruikt voor de intieme binding tussen ouders en de baby direct na de geboorte. Sommige ouders voelen in het begin niet altijd direct een sterke band. Het moeder- of vadergevoel is er niet bij iedereen direct na de bevalling. Onderstaand een aantal tips die je kunnen helpen bij het verkrijgen van een betere binding met je kind:

– Stel routine procedures uit
Doorgaans wordt er na de geboorte van de baby direct een routine onderzoek uitgevoerd. Indien al is vastgesteld dat er geen complicaties zijn er je baby gezond is, kun je vragen of dit onderzoek even wordt uitgesteld zodat er meer tijd is om als ouder even met je baby te zijn en hem of haar dicht bij je te houden.

– Zorg ervoor dat je baby na de geboorte op de buik of borst gelegd wordt
Vraag je verloskundige of arts de baby na de geboorte op je buik of borst te leggen, bij voorkeur bij de moeder direct na de geboorte, ook als er borstvoeding wordt gegeven.

– Laat je baby na de geboorte meteen aan je borst drinken
Als je borstvoeding wilt geven is het belangrijk zo snel mogelijk je tepel te stimuleren. Dit zorgt voor de productie van het hormoon oxytocine, wat zorgt voor een snellere samentrekking van de baarmoeder en het eerder stoppen van het postnatale vloeien. Ook zorgt het ervoor dat het hormoon prolactine wordt geproduceerd, dat je capaciteiten als moeder bevordert.

– Blijf bij elkaar
Het maken van contact op verschillende manieren (visueel, reuk etcetera) met je baby zorgt ervoor dat je hem of haar niet meer wilt laten gaan. Het is dan ook aan te bevelen dat de ouders en de baby in het begin dicht bij elkaar in de buurt zijn en slapen.

– Raak je baby aan
Voor zowel de baby als de ouder is het heerlijk om veel huid op huid contact te hebben.

– Kijk naar je baby
Een pasgeboren baby kan het beste zien op een afstand van 20 tot 25 cm. Na de bevalling is je baby voor een korte periode klaarwakker. Houd hem of haar dan op deze afstand voor je gezicht en kijk je baby in de ogen.

– Praat met je pasgeboren baby
Je baby herkent de stemmen van zijn vader en moeder vanuit de baarmoeder. Vanaf nu zal er interactie ontstaan. Tijdens de eerste uren en dagen na de geboorte zal er een natuurlijke taal ontstaan tussen de ouder en baby.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email