Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hebben van favoriet kind moeder leidt tot depressiviteit kind op latere leeftijd

Het komt voor dat een moeder een favoriet kind heeft.

Behalve dat dit niet eerlijk lijkt ten aanzien van de rest van het gezin, blijkt volgens een nieuw onderzoek voor het favoriete kind het winnen van deze titel eigenlijk helemaal niet zo positief. Dit onderzoek toont namelijk aan het favoriete kind van de moeder op latere leeftijd te kampen krijgt met depressiviteit.

Het onderzoek werd verricht door enkele professoren van de Universiteit van Purdue en werd eind oktober gepubliceerd in het Journal of Gerontology: Social Sciences. In het onderzoek werden 309 families gevolgd, met in totaal 725 kinderen. Om vast te stellen of de moeder een favoriet kind had, werd gekeken naar vier pijlers: de emotionele band, het aantal conflicten, het gevoel van trots bij allebei en het gevoel van teleurstelling.

Wanneer kinderen significant meer favoriet waren voor de moeder dan andere kinderen in het gezin, bleek de kans aanzienlijk groter dat de kinderen op oudere leeftijd depressief werden. De onderzoekers verklaren dit door het verantwoordelijkheidsgevoel. „Favoriete kinderen hebben een groter gevoel van verantwoordelijkheid richting hun moeders”, geeft Megan Gilligan, één van de assistent onderzoekers aan. De kinderen hebben het gevoel dat zij moeten voldoen aan de wensen en eisen van hun moeder. Daarnaast zou het gerelateerd zijn aan de rivaliteit die ervaren wordt met andere broers en zussen, die niet moeders favoriet zijn.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email