Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Nieuw wetsvoorstel om screening medewerkers kinderopvang te verbeteren

kinderopvang2Minister van Social Zaken, Lodewijk Ascher, heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer waarmee hij beoogd de veiligheid en kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang te verbeteren. Kinderopvang centra worden door dit wetsvoorstel verplicht om vanaf 1 januari 2014 (aanstaande) ouders via hun website informatie te bieden over de kwaliteit van hun interne organisatie, zodat deze informatie ook gemakkelijker kan worden vergeleken.

Hiernaast staat opgenomen dat medewerkers die werkzaam zijn in de kinderopvang verplicht worden vanaf 1 juli in dit jaar een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij de gemeente aan te vragen om te controleren of ze eerder een strafbaar feit hebben gepleegd. Het voornemen is verder medewerkers in de kinderopvang continu te gaan screenen om na te gaan of zij eventueel nieuwe strafbare feiten begaan. Tot slot volgt er per 1 juli een wettelijke meldplicht voor kindermishandeling.

Naar aanleiding van het wetsvoorstel heeft De Raad van State in haar advies aangegeven vraagtekens te hebben bij het continu screenen van medewerkers in de kinderopvang. Allereerst omdat het een inbreuk is op het privéleven van betreffende personen tegen wie geen formele verdenking bestaat. Hiernaast bestaat de vraag of het continu screenen van medewerkers in de kinderopvang wel in verhouding staat tot de screening van medewerkers in andere sectoren met jonge kinderen, zoals in het onderwijs of bij sportclubs.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email