Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Is het oudste kind ook het slimste kind?

Uit een Schots onderzoek blijkt dat de oudste vaker slimmer is dan de jongere kinderen in het gezin. De positie van het kind in het gezin is vaak onderwerp van diverse onderzoeken. En onderzoekers zijn het niet altijd met elkaar eens.

Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh hebben nu ontdekt dat de hersenen van oudste kinderen in het gezin beter ontwikkeld zijn, zij een hoger IQ hebben en later meer inkomen hebben doordat zij succesvoller zijn dan de jongere kinderen in het gezin.

Achtergrond is dat met name in grote gezinnen de jongere kinderen minder gestimuleerd worden om te lezen of muziek te maken. Verder krijgen oudste kinderen meer aandacht en emotionele ondersteuning van hun ouders. In het onderzoek werden circa 5000 kinderen gevolgd vanaf hun geboorte tot aan hun veertiende levensjaar.

Let wel op, er worden veel studies gedaan naar de invloed van de positie van het kind binnen het gezin. En de conclusies spreken elkaar vaak tegen. Naast positie in het gezin zijn er ook andere factoren die misschien wel meer meespelen. Denk aan gender, afkomst en economische klasse.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email