Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Alternatieven voor het geven van een time-out aan je kind

In veel gezinnen wordt een time-out gegeven aan kinderen die niet luisteren. Een moment waarbij het kind bijvoorbeeld op de gang of een stoeltje wordt geplaatst en daar apart wordt gezet. Deze manier van opvoeden kan wellicht niet bij je eigen opvoedstijl passen. Hieronder zetten we een aantal alternatieven op een rijtje voor het geven van een time-out.

Een take-in
Je kan er voor kiezen niet je kind in zijn eentje apart te zetten, maar om samen met je kind een pauze te nemen. Zo’n zogenaamde ‘take-in’ kan goed werken als je kind je hulp nodig heeft bij het kalmeren, het oplossen van zijn  probleem, of bij het omgaan met moeilijk gedrag. Wanneer je kind zich bijvoorbeeld buiten de deur vervelend gedraagt, kun je tijdens een take-in een paar minuten hier samen over praten. Een ‘take-in’ is positief voor de relatie tussen ouder en kind, omdat het je samen een team maakt in plaats van tegenstanders. Na een ‘take-in’ kun je het samen opnieuw proberen.

Maak een troostplek
Je hebt niet altijd tijd om een take-in met je kind te doen. Een optie is ook om je kind een troostplek te bieden waar hij zelf rustig kan worden. Op een plek in jullie huis kan dit een kleine plek zijn waar war spullen liggen die troost en rust bieden zoals kussens of een leesboekje. Doel van de troostplek is dat je kind even tot zichzelf kan komen, zonder dat hij het gevoel krijgt afgewezen te worden.

Kijk uit naar positieve alternatieven
Wanneer je kind springt op de bank kun je daar heel boos over worden en straffend te werk gaan. Je kunt echter ook kiezen voor een positief alternatief. Door aan te geven dat je kind heel goed kan springen, hij vast wel weet dat hij niet op de bank mag springen, maar gerust op de vloer verder mag gaan.

Laat je kind kiezen
Geef je kind een keuze om de situatie te verbeteren. Zo kan je kind zelf verantwoordelijkheid nemen voor de situatie. Door bijvoorbeeld de gemaakte rommel op te ruimen, excuses te maken of iets te doen wat je gevraagd hebt. De keuzes die je geeft moeten passen bij wat jezelf ook goed vindt.

Neem (tijdelijk) privileges af
Het afnemen van een privilege kan soms heel passend zijn en leerzaam. Wanneer je kind bijvoorbeeld niet stopt met gamen, dan kun je hem tijdelijk verbieden te spelen. Waak er wel voor dat je je niet al te lang de privileges wegneemt. Meestal is een dag lang genoeg ome r iets van te leren.

Laat je kind het opnieuw doen
Als het ongewenste gedrag van je kind niet heel ernstig is, kun je er ook een leerzaam moment van maken door hem te vragen iets opnieuw te doen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email