Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Is het toch beter je kind peutermelk te geven in plaats van gewone melk?

Deze week verscheen in het AD een artikel over verrijkte peutermelk. Uit onderzoek is gebleken dat een deel van de jonge kinderen een tekort heeft aan ijzer en/of vitamine D. Twee kinderartsen die betrokken waren bij de uitvoering van het onderzoek, adviseren daarom kinderen van 1 tot 3 verrijkte peutermelk te geven. Het Voedingscentrum ondersteunt dit advies niet.

Het voedingscentrum ziet liever dat ouders hun kinderen zo vroeg mogelijk gezond leren eten. Daarmee wordt bedoeld: groente en fruit, maar ook volkoren granen, vlees en vette vis. Volgens het voedingscentrum is het een te makkelijke oplossing om te zeggen: geef ze maar verrijkte peutermelk om mogelijke tekorten te voorkomen, want daar zitten in ieder geval goede voedingstoffen in. Uiteraard kan het soms moeite kosten om je kinderen gezond te laten eten, maar de kans dat het later gezond en gevarieerd eet is veel groter als je je kind zo jong mogelijk kennis laat maken met veel verschillende smaken en structuren.

Onderzoek in 3 landen
Het onderzoek werd uitgevoerd onder Nederlandse, Duitse en Britse kinderen van 1 tot 3 jaar. Uit het onderzoek bleek dat 12% van de jonge kinderen een ijzertekort heeft en 23% een vitamine D-tekort. Het onderzoek is uitgevoerd door meerdere ziekenhuizen, waaronder het Juliana Kinderziekenhuis/Haga Ziekenhuis, het AMC, VUmc en het Erasmus VC.

Advies blijft hetzelfde
Het Voedingscentrum houdt vast aan het advies om kinderen na 1 jaar over te laten stappen op gewone koemelk. Twee bekertjes van 150 ml zijn genoeg voor een kind tot 4 jaar. Dat kan halfvolle koemelk zijn, maar ook karnemelk, of yoghurt of een plantaardige vervanger op basis van soja.

Vitamine D
Wat wel erg belangrijk is voor ouders om te weten, is dat een vitamine D supplement geven wel tekorten voorkomt. Kinderen tot 4 jaar wordt geadviseerd om elke dag 10 microgram vitamine D in de vorm te geven.

IJzer
IJzer zit vooral in rundvlees, brood en groenten. Het lichaam neemt ijzer uit vlees beter op dan ijzer uit plantaardige producten. Als je groenten of fruit die rijk zijn aan vitamine C eet bij je maaltijd wordt het ijzer uit plantaardige producten zoals brood beter opgenomen.
Bron: Voedingscentrum

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email