Baby’s die in 41ste week worden geboren doen het beter op school
Kinderen die te laat worden geboren, dat wil zeggen in de 41ste week van de zwangerschap, hebben betere test scores en hebben meer kans om begaafd te scoren op de basisschool in vergelijking met kinderen die in week 39 of 40 van de zwangerschap geboren zijn.
“Het is al lang een bekend gegeven dat laat geboren worden een relatie heeft met neonatale gezondheidsproblemen,” zegt Dr. David N. Figlio van de Northwestern University uit Illinois. “Maar door data limitaties, waren we tot nu toe niet in staat om goed te kijken of ook op latere leeftijd deze problemen blijven bestaan, of dat er ook mogelijke voordelen zitten aan het laat geboren worden.”
Een nieuwe studie laat zien dat deze kinderen niet alleen een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen wanneer zij eenmaal naar school gaan, maar ook een verhoogde kans hebben op cognitieve voordelen.” Het team van Dr. Figlio’s team vergeleek test scores van de leeftijd van 8 tot 15 op de Florida Comprehensive Assessment Test (FCAT) voor meer dan 320.000 kinderen die net te vroeg geboren waren, 720.000 kinderen bij een voldragen zwangerschap en bijna 120.000 die met 41 weken werden geboren. De onderzoekers keken ook of de kinderen later geclassificeerd werden als begaafd door Florida Department of Education. Alle kinderen in het onderzoek zijn geboren tussen 1998 en 2013.
Laat geboren baby’s bleken hogere test scores te hebben en in verhouding vaker geclassificeerd te worden als begaafd. Ook bleek deze groep een kleiner percentage aan kinderen met minder goede cognitieve resultaten te hebben in vergelijking met de andere groepen. Aan de andere kant, bleken laat geboren baby’s als kind meer kans te hebben om afwijkende fysieke condities te hebben of fysieke handicaps.
“Een statistische studie is slechts 1 stuk bewijs dat ouders moeten meenemen in hun overweging wat het ‘juiste’bevalmoment is,” zegt Dr. Figlio. “Wanneer een zwangerschap is geclassificeerd als laag risico en ongecompliceerd is er momenteel geen ‘magische moment’ om te bevallen. Met dit onderzoek afwegingen zijn aanstaande ouders in staat na te denken of het beter zou zijn om te bevallen met 39, 40 weken of 41 weken. Cognitieve voordelen kunnen hierbij afgewogen worden tegen de fysieke risico’s per bevalmoment.”