Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Eerste baby geboren met behulp van stamceltechniek

De eerste baby die verwekt is in Canada met behulp van de stamceltechniek is nu ook geboren. Deze eerste baby is een wetenschappelijke doorbraak in de toepassing van in-vitrofertilisatie (IVF). Met deze nieuwe IVF-techniek zullen vanaf nu waarschijnlijk veel meer baby’s geboren worden.

De stamceltechniek gaat uit van de gedachte dat vrouwen de oplossing voor hun onvruchtbaarheid meedragen in het DNA van de eigen eierstokken. Wetenschappers ontdekten dat ze door gebruik te maken van de ongerepte stamcellen van de eicellen die nog niet tot ontwikkeling kwamen, de gerijpte, oudere eitjes nieuw leven in kunnen blazen.

Om de bevruchting te laten plaatsvinden, worden enkele premature eicellen uit de eierstokken van een vrouw weggehaald en worden mitochondriën, die in zeker zin als een moleculaire batterij een eicel doet ontwikkelen tot een volwassen en rijpe vorm.

De nieuwe IVF-techniek is nog niet toegestaan in alle landen omdat het een vorm van gentherapie voor menselijk leven zou zijn. In de hele wereld zijn er tot nu toe circa 36 vrouwen in 4 verschillende landen zwanger geraakt met behulp van de nieuwe techniek. Vrouwen die met behulp van traditionele IVF technieken proberen zwanger te worden wanneer ze eind de dertig zijn, maken 38% kans op een zwangerschap. Voor vrouwen die dit proberen na hun veertigste is dat nog slechts 18%. Met de nieuwe IVF-techniek hoopt met dat het slaagpercentage verhoogd zal worden.

Wat de stamceltechniek voor zowel wetenschappers als voor potentiële ouders aantrekkelijk maakt, is dat de stamcellen die gebruikt worden bij het verwekken van een kind van de moeder zelf zijn en niet van een derde.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email