Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

De gevaren van je kindje laten slapen in een autostoeltje

Wanneer je jonge kinderen hebt en een auto hebt, is het heel waarschijnlijk dat je je kind zo nu en dan vervoert in een autostoeltje.

In veel gevallen valt je baby dan in slaap door de rustgevende bewegingen van de auto. Maar weinig ouders zijn zijn ervan bewust dat er behoorlijk wat risico´s kleven aan het laten slapen van je kindje in een autostoeltje.

Volgens experts van het Penn State Milton S. Hershey Medical Center is het bijzonder riskant om jonge kinderen te laten slapen in autozitjes. Hoewel autotoeltjes speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen, zijn ze niet bedoeld om kinderen in te laten slapen. Met name wanneer de kinderen in een autostoeltje in slaap vallen zonder ouderlijk toezicht, zijn de risico´s aanzienlijk.

Dr. Erich Batra onderzocht 47 sterfgevallen van kinderen gerelateerd aan het slapen in zit- en draagstoelen, van pasgeborenen tot kleuters. In twee derde van de gevallen bleek verstikking een groot risico voor slapende kinderen in autozitjes. In veel gevallen kwam dit dat door loszittende riempjes, waardoor een kind bijvoorbeeld te ver onderuit kan zakken of luchtwegen van het kind werden geblokkeerd doordat het kind zich per ongeluk omdraaide.

Wanneer een kind in een goed afgesteld kinderzitje in een auto, met goed verbonden riempjes, in slaap valt zijn de risico op verstikking klein. Maar het is belangrijk om te je als ouder te blijven beseffen dat autostoeltjes niet ontworpen zijn om kinderen zonder toezicht te laten slapen.

De volgende tips worden dan ook door Dr. Batra gegeven aan ouders bij het gebruik van een autostoeltje of kinderdrager voor hun kind:

  • Laat kinderen nooit in een autostoeltje zonder toezicht (of ze nu wakker zijn of slapen)
  • Laat kinderen nooit in een autostoeltje zitten waarvan de riempjes niet vastzitten of niet goed zijn afgesteld
  • Plaatst autozitjes in geen enkel geval op een zachte of instabiele ondergrond
  • Houd er altijd rekening mee en wees er alert op dat kinderen in autozitjes of kinderwagens zich soms omdraaien in een positie waardoor de luchtwegen worden geblokkeerd
  • Voorkom dat kinderen wegzakken in een zacht kussen of te ver naar voren zakken in een zitje
  • Kinderdragers die je op de rug draagt, kunnen gevaarlijk zijn omdat je geen zicht hebt op je kind.
  • Plaats nooit meerdere kinderen in een draagzak of autostoeltje dat bedoeld is voor één kind

Deze lijken heel simpel en logisch, maar kunnen kinderlevens redden. Zorg er dus goed voor dat je deze altijd in je achterhoofd hebt.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email