Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Een hittegolf kan je zwangerschap verkorten

Recent onderzoek wijst uit dat hogere temperaturen de lengte van je zwangerschap kunnen verkorten.

Met de op handen zijnde hittegolf is het dus goed om koel te blijven als het kwik stijgt. Nu is het altijd een goed idee om koel te blijven tijdens een hittegolf, zeker als je zwanger bent zodat de kans dat je 40 weken volmaakt het grootst is.

Op de Universiteit van Montreal in Canada heeft onderzoeksleidster Nathalie Auger op basis van kleine studies vastgesteld dat de kans op vroegtijdige geboorte aanzienlijk toe kan nemen op het moment dat het kwik 4 tot 7 dagen hoger is dan 32 graden is. Na drie dagen van extreme hitte (32 graden Celcius of meer) bij vrouwen die 38 à 38 weken zwanger nam het risico op een vervroegde bevalling met 17% toe. Bij extreme hitte die 4 tot 7 dagen aanhield, nam het risico op een vervroegde bevalling zelfs met 27% toe.

De aanleiding hiervoor is dat er door de warmte de contractie en spanning toenemen in de baarmoeder. Tevens lijkt het reguleren van temperatuur door de aanstaande moeder minder effectief te zijn tijdens de zwangerschap. Door de hogere temperaturen wordt er meer vocht verloren en lijkt er meer dehydratatie op te treden waardoor de bloedtoevoer naar de baarmoeder afneemt. Dit kan op zijn beurt een oorzaak zijn voor het vrijkomen van hormonen die weeën opwekken.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van driehonderduizend geboorten in Montreal tussen 1981 en 2010, tijdens zomerse perioden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email