Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

IVF heeft een relatie met een hoger risico op autisme

Er zijn enkele recente studies geweest over autisme en één van de meest recente studies heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen kinderen die zijn geboren als gevolg van een IVF (In Vitro Fertilisatie) behandeling en autisme.

Dit onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Amerikaanse Journal Journal of Public Health, volgde bijna 6 miljoen kinderen waaronder 48,865 voortkomend uit IVF en 32,922 met autisme.

Onderzoekers bemerkten dat kinderen die verwerkt waren met IVF tweemaal zoveel risico liepen op het ontwikkelen van autisme dan kinderen die via de natuurlijke weg werden verwerkt. Dit was met name het geval bij vrouwen die jonger waren dan 35.

Echter, het risico op autisme werd significant verminderd wanneer een enkele embryo in de buik werd geplaatst na verwekking door een IVF behandeling. ‘De kennis dat men in hoge mate het risico op autisme kan verminderen door na IVF slechts één en niet meerdere bevruchte embryo’s terug te plaatsen bij een vrouw, is extreem belangrijk voor vrouwen om hierin beter gefundeerde keuzes te maken’, zegt Peter Bearman, een professor in Sociale wetenschappen aan de Columbia University.

Het is belangrijk te weten de studie geen directe oorzaak-gevolg relatie heeft aangetoond, maar een samenhang kent. Dit betekent dat de mogelijke link dus altijd nog een resultaat kan zijn van meerdere factoren, waaronder bijvoorbeeld de leeftijd van de moeder of geboorte van een meerling, in plaats van enkel de IVF behandeling zelf.

“Er is een samenhang tussen IVF en autisme, maar wanneer we de karakteristieken van vrouwen controleren die meer geneigd zijn om gebruik te maken van een dergelijke vruchtbaarheidsbehandeling zoals leeftijd en sociale status, dan zien we dat deze samenhang minder significant is” zegt Dr. Bearman.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email