Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Een op de viertien vrouwen heeft eetstoornis tijdens zwangerschap

etende zwangereUit onderzoek van University College London (UCL) heeft één op de veertien vrouwen een eetstoornis in de eerste drie maanden van hun zwangerschap. Van de ruim 700 zwangere vrouwen die onderdeel uitmaakten van het onderzoek was een kwart “zeer bezorgd over hun gewicht en vorm”.  Twee procent van de ondervraagden bleken regelmatig te braken en/of gebruik te maken van laxeermiddelen om te voorkomen dat zij in gewicht zouden toenemen.

Uit de studie bleek ook dat één op de 12 zwangere vrouwen minimaal twee keer per week de volledige controle verloren over wat zij aten. Dr Nadia Micali, van de UCL Institute of Child Health, die de studie leidde, zei: “Er zijn duidelijke aanwijzingen uit ons onderzoek dat eetstoornissen tijdens de zwangerschap zowel de moeder als de ontwikkeling van de baby negatief kunnen beïnvloeden. Ook de aandacht voor eetstoornissen en hun symptomen onder prenatale beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg zou helpen om deze beter te identificeren en deze aandoening effectief te beheersen onder zwangere vrouwen.”  Dr Abigail Pasen voegt hieraan toe: “Vrouwen met een eetstoornis zijn vaak terughoudend om hun ziekte bekend te maken aan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, mogelijk als gevolg van angst voor een  stigma of angst dat de gezondheidszorg zou kunnen reageren op een negatieve manier.  Typische zwangerschapsymptomen zoals gewichtstoename en braken kan daarbij de aanwezigheid van een eetstoornis maskeren. Veel vrouwen met een eetstoornis kan dus onopgemerkt en onbehandeld blijven tijdens de zwangerschap.”

De onderzoekers roepen vanwege de mogelijke schadelijke effecten op dat vrouwen worden gescreend op eetstoornissen bij hun eerste prenatale controle. Dit zou kunnen middels een anonieme vragenlijst waarin gevraagd wordt naar hun eetgewoonten in de zes tot 12 maanden voor de zwangerschap. Vervolgens worden kunnen symptomen van een eetstoornis vervolgens worden beoordeeld tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email