Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Een vrouw zou 11-16 kilo tijdens de zwangerschap moeten aankomen

Gynaecoloog Carla van der Wijden van de VUmc heeft recent haar promotieonderzoek verricht met als onderwerp de strijd van zwangere vrouwen tegen overtollige kilo’s. Maar wat is eigenlijk een gezond aantal kilo’s om aan te komen tijdens de zwangerschap? “Dit hangt vooral af van je gewicht bij start van je zwangerschap. Een dunne vrouw moet voor een gezonde baby meer aankomen dan een vrouw die al voor de zwangerschap te zwaar is. Vrouwen met een normaal gewicht, wat neerkomt op een BMI tussen de 18.5 en 25 worden geadviseerd om tussen de 11 en 16 kilo aan te komen gedurende de zwangerschap.”

Wanneer je als zwangere vrouw te zwaar wordt tijdens de zwangerschap kan de baby te zwaar worden en is het ook waarschijnlijk dat je kind op latere leeftijd last zal hebben van overgewicht. Bovendien wordt de bevalling voor zowel moeder als kind een stuk lastiger.

Er zijn nog geen gouden tips om teveel gewichtstoename tijdens de zwangerschap te voorkomen. Tijdens het onderzoek werden 250 vrouwen onderzocht waar onder meer werd gekeken naar persoonlijkheidskenmerken, leefstijl en het effect van coaching. Er werd geen significant verschil gevonden in het aantal kilo’s dat de vrouwen in gewicht toenamen. Wel was overeenkomend dat de vrouwen te weinig aan beweging deden, terwijl een gezonde leefstijl juist erg belangrijk is voor zowel de vrouw als hun ongeboren kind.

Tijdens je zwangerschap is het daarbij lastig grip te krijgen op je gewichtstoename. “De stofwisseling van een aanstaande moeder verandert namelijk. Hierdoor wordt vet opgeslagen dat later in de zwangerschap nodig is voor de groei van de baby.” Tijdens de hele zwangerschap heb je als vrouw niet veel invloed op je gewicht, maar gelukkig wel op je leefstijl. De beste aanbeveling is daarbij om met een gezond gewicht zwanger te worden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email