Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Overheid moet bijdragen aan geluk van mensen met kinderen

Mensen met kinderen blijken niet gelukkiger dan mensen die kinderloos zijn. De overheid zou echter veel kunnen doen om ouders toch gelukkig te maken, is de conclusie van Amerikaanse sociologen. Bijkomend voordeel is dat ook kinderloze mensen hiervan de voordelen ervaren.

“Vanuit een economische benadering is het optimale aantal kinderen geen”, geeft de Italiaanse econoom Luca Stanca aan in 2009. Wel licht hij toe dat het ouderschap een belangrijke rol speelt bij het niet financiĆ«le welzijn van volwassenen. “Kinderen maken mensen gelukkig, zolang zij het zich financieel kunnen veroorloven.”

Amerikaanse sociologen stellen echter dat het krijgen van kinderen niet automatisch betekent dat je minder gelukkig wordt. De onderzoekers keken naar het geluk van ouders in 22 Westerse landen. Zo blijken in Noorwegen en Hongarije mensen met kinderen zelfs gelukkiger dan hun kinderloze landgenoten. In de Verenigde Staten wordt het geluk een opvallend stuk minder van volwassenen zodra zij kinderen krijgen. In geen enkel ander Westers land was het verschil tussen volwassenen met en zonder kinderen zo groot. Bij geen enkel aspect van welzijn, waaronder fysieke gezondheid, zelfacceptatie of ‘een gevoel van zingeving’ scoorden Amerikaanse ouders hoger dan kinderloze Amerikanen.

Hoofdzakelijk de kosten van de kinderopvang en het aantal dagen dat ouders mogen opnemen bij ziekte en vakantie blijkt aan de daling van geluk ten grondslag te liggen. De federale overheid verplicht werkgevers zes weken zwangerschapsverlof te geven, maar verplicht hen niet om salaris door te betalen in deze periode. De afname van geluk door het krijgen van kinderen blijkt volgens de onderzoekers volledig te verklaren door het overheidsbeleid. In landen met goede regelingen voor gezinnen waren volwassenen met en mensen zonder kinderen even gelukkig. Volgens de onderzoekers is dat niet alleen een gemiste kans voor ouders, maar ook voor hun landgenoten zonder kinderen. De onderzoekers ontdekten namelijk dat goede regelingen voor gezinnen een positieve impact hebben op alle inwoners van een land, met en zonder kinderen. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat landen die werkende ouders goed ondersteunen uiteindelijk socialere kinderen krijgen. Deze kinderen zijn goede werkers, laten zich goed opleiden en gaan minder vaak het verkeerde pad op. En deze eigenschappen stralen positief af op de gehele samenleving.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email