Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Frisdrank kent een relatie met gedragsproblemen bij jonge kinderen

sodaSoda is al aangewezen als veroorzaker van obesitas bij kinderen. Nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Columbia en Princeton University en gepubliceerd in het Journal of Pediatrics, toont hiernaast ook aan dat de suikerhoudende dranken tot gedragsproblemen bij kinderen leiden.

Op basis van de analyse van gegevens van 2929 families, konden onderzoekers een relatie leggen tussen sodaconsumptie en agressie, aandachtsproblemen en sociale terugtrekking bij 5-jarigen. Hoewel eerdere studies al een verband hebben aangetoond tussen soft-drink consumptie en agressie bij kinderen en jongeren, was er nog geen onderzoek gedaan naar een vergelijkbare relatie bij jongere kinderen.

Informatie werd verzameld via enquêtes die de moeders van de onderzochte gezinnen periodiek over meerdere jaren invulden. In een enquête, beantwoordden moeders vragen over gedragsproblemen bij hun kinderen. ook gaven zij aan hoeveel frisdrank hun kinderen dronken op een dergelijke dag. De onderzoekers ontdekten dat zelfs op de jonge leeftijd van 5, 43% van de kinderen ten minste een glas frisdrank per dag dronken en 4% dronk zelfs vier glazen of meer. Hoe meer frisdrank kinderen dronken, hoe groter de kans dat hun moeders aangaven dat de kinderen last hadden van agressie en terugtrekking. Bij de kinderen die vier of meer glazen frisdrank per dag dronken was bijvoorbeeld de kans dat zij bezittingen van anderen kapotmaakten of vochten met anderen meer dan twee keer zo groot in vergelijking met kinderen die geen frisdrank dronken. Zelfs na een correctie voor de mogelijke invloed van sociaal-economische factoren, huiselijk geweld en andere omgevingsvariabelen, zagen de onderzoekers nog steeds een sterke relatie tussen frisdrank consumptie en gedragspatronen. 

Dat is opvallen. Maar de studie heeft ook beperkingen. Het is gebaseerd op zelf gerapporteerde gegevens, die onbetrouwbaar kunnen zijn. Ook is dit  nog niet het bewijs dat soda de veroorzaken is van gedragsproblemen. Het onderzoek moet met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. In een toekomstige studie, willen de onderzoekers vervolgonderzoek doen om te bekijken of bepaalde soorten frisdrank een sterkere relatie kennen met gedragsproblemen dan anderen, bijvoorbeeld dieet versus reguliere frisdrank. Of cafeïnehoudende versus niet-cafeïnehoudende frisdrank.

We weten al dat frisdrank niet de gezondste optie is voor kinderen. Dit onderzoek breidt de negatieve effecten van frisdrank toe en zou er toe moeten leiden dat ouders nog meer geneigd zijn het frisdrankgebruik bij hun kinderen te beperken.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email