Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Nieuw medicijn voor beschermen vruchtbaarheid tijdens chemotherapie

Al vele jaren is het bekend dat Alkyleringsmiddelen zoals cyclofosfamide die gebruikt worden bij chemotherapie giftig zijn voor de eierstokken van een vrouw. Onderzoekers van het Medisch Centrum Sheba in Tel Hashomer hebben in samenwerking met het Bar-Ilan University Cancer aids en Immunologie Research Institute een manier gevonden om het probleem van vrouwen aan te pakken dat zij verminderd vruchtbaar worden na chemotherapie behandelingen. Tot op heden kozen veel vrouwen er daarom voor om voor de start van de chemotherapie behandelingen hun eieren in te vriezen om deze vervolgens terug te plaatsen met behulp van een IVF-procedure. Dit is echter een belastende behandeling voor de vrouw met wisselend succes en één die niet noodzakelijkerwijs geschikt is voor elke vrouw.

Tijdens hun onderzoek ontdekten de wetenschappers dat cyclofosfamide de eierstokken van vrouwen op twee verschillende manieren schade toebrengt aan de vruchtbaarheid van de vrouw. Ten eerste zorgt cyclofosfamide ervoor dat voorkomen wordt dat cellen zich delen zoals gebruikelijk is in de eierstokken van een vrouw. Ten tweede zorgt cyclofosfamide ervoor dat slapende follikels geactiveerd worden en in feite gedwongen worden om te groeien waardoor ze gevoelig worden voor de effecten van het geneesmiddel.

De onderzoekers ontwikkelden een nieuw type experimentele drug genaamd AS101, om de activering van de slapende haarfollikels te blokkeren. Met behulp van muizen als testmodellen konden de onderzoekers aantonen dat na toediening van chemotherapie en het gebruik van de AS101 drug de muizen hun normale vruchtbaarheid behielden. Dit terwijl de muizen die AS101 niet toegediend kregen een minder keren zwanger werden en minder nakomelingen hadden.

AS101 is ook bewezen effectief te zijn bij de behandeling van kanker op zichzelf. Het medicijn heeft zodoende dubbel nut voor kankerpatiënten. Verder onderzoek is nodig om de exacte werkwijze van AS101 bij gebruik door mensen vast te stellen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email