Wat als zwanger worden niet lukt?
De kans op een zwangerschap bij een vrouw die regelmatig seks heeft, geen voorbehoedsmiddelen gebruikt en een regelmatige menstruatiecyclus heeft, is circa 15%.
Ongeveer 80 tot 90% van de vrouwen wordt in het eerste jaar proberen zwanger.
Wanneer een stel na een jaar proberen nog niet zwanger is, spreek je over verminderde vruchtbaarheid oftewel subfertiliteit. Circa een kwart van de vrouwen heeft een vruchtbaarheidsstoornis. Bij 13% van de vrouwen wordt dit duidelijk op het moment dat zij voor de eerste keer zwanger proberen te worden. Bij de andere vrouwen wordt de verminderde vruchtbaarheid pas duidelijk op het moment dat ze een tweede maal zwanger willen worden.
In 20% bij de vruchtbaarheidsstoornissen ligt de oorzaak bij de man; in 50% van de gevallen bij de vrouw. Ook komt het voor dat er niet echt een duidelijke oorzaak te vinden is.
Als de oorzaak bij de man ligt, heeft te over het algemeen te maken met sperma-afwijkingen. Dit kan aangeboren zijn of te maken hebben met roken, alcoholgebruik, een geslachtsziekte of een ontsteking, verwonding of operaties aan de zaadballen, medicijngebruik, blootstelling aan schadelijke stoffen, bestraling en chemotherapie. Een sperma-afwijking kan zijn dat er te weinig zaadcellen worden aangemaakt, er te weinig bewegende zaadcellen zijn of te weinig goed gevormde zaadcellen zijn,
Als de oorzaak bij de vrouw ligt, is de oorzaak hiervan over het algemeen cyclusstoornissen, afwijkingen aan de eileiders en eilandjes van baarmoederslijmvlies in de buik. Ook kunnen medicijngebruik, chemotherapie, buikoperaties en geslachtsziektes de vruchtbaarheid van een vrouw verminderen.
Wanneer je na een jaar niet zwanger bent geworden, kunt je het beste contact met je huisarts opnemen. Als je ouder bent dan vijfendertig jaar, dan kunt je je huisarts beter al na een half jaar benaderen. De optimale leeftijd voor je lichaam om zwanger te raken is tussen de twintig en dertig jaar. Hoe ouder je bent, hoe langer het duurt voordat je zwanger wordt.