Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat is stressvoller voor kinderen na een scheiding: gedeelde of volledige voogdij?

Als ouders gaan scheiden, vragen zij zich af wat voor soort voogdijregeling het beste is voor hun kinderen. Sommige ouders veronderstellen dat gezamenlijke voogdij waarbij kinderen van het ene huis naar het andere gaan de meest stressvolle optie is. Een nieuwe studie toont echter aan dat dit niet noodzakelijk waar is.

De studie

De studie die gepubliceerd is de Journal of Epidemiology & Community Health zet gezamenlijke en gedeelde voogdij uiteen en de stress die elk van deze opties kan toebrengen aan kinderen. De onderzoekers gebruikten gegevens van een Zweedse kinderen op de lagere school om te meten hoe veel van deze kinderen last hadden van psychosomatische symptomen zoals moeite met slapen, hoofdpijn, buikpijn en veranderingen in de eetlust, veroorzaakt door stress in plaats van ziekte- en of die stress effecten konden worden gekoppeld aan hun leefsituatie.

69% procent van de kinderen woonden met beide ouders in hetzelfde huis; 19% bracht tijd door het leven met twee gescheiden ouders; en 13% leefde met slechts één ouder.

De onderzoekers ontdekten dat de kinderen die met hun hele gezin woonden het minst last had van psychosomatische problemen. In gescheiden gezinnen die leefden met slechts één ouder hadden meer psychosomatische problemen dan de kinderen die gedeeltelijk bij beide ouders thuis woonden.

Het resultaat

Onderzoekers geven aan dat er vele oorzaken kunnen bijdragen aan het verschil in stress symptomen tussen de groepen kinderen. Maar ze houden er rekening mee dat de ouder-kind relatie belangrijk is voor de psychosomatische gezondheid van hun kinderen.

Het is logisch dat wanneer kinderen toegang hebben tot beide ouders minder gestrest zijn. Deze kennis zou ertoe kunnen leiden dat sommige ouders heroverwegen toch te kiezen voor goede voogdij afspraken wanneer ze besluiten tot een echtscheiding.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email