Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Excessieve gewichtstoename moeder tijdens zwangerschap leidt tot verhoogd risico obesitas bij kind

By: jencu

Een execessieve toename van het gewicht van de moeder tijdens haar zwangerschap leidt tot een verhoogd risico bij de baby dat het zich zal ontwikkelen als een kind met overgewicht. Dit is de conclusie van een studie die gepubliceerd is in de journal PLoS Medicine.“Met de progresse van obesity [epidemie] is er waakzaamheid dat teveel voeding ook negatieve consequenties kan hebben,” zegt Dr. David Ludwig, directeur van de New Balance Foundation Obesity Prevention Center van het Boston Children’s Hospital.   “Het is nogal extreem wanneer je erover nadenkt dat effecten tijdens de zwangerschap potentieel levenslange gevolgen kunnen hebben.”  Ludwig onderzocht de body mass index (BMI) van 42.133 moeders bij de geboorte van hun 91.045 kinderen en BMI gegevens van deze kinderen tot de leeftijd van 12 jaar. De onderzoekers bestudeerden alleen de moeders die meer dan één kind hadden om verstorende factoren uit te sluiten zoals genetica en milieu.

Broers en zussen hebben dezelfde genen en groeien normaal gesproken in dezelfde omgeving op en eten en sporten gewoonlijk hetzelfde tijdens het opgroeien. Wanneer één van de twee overgewicht had, maar de ander een normaal gewicht konden verstorende factoren worden uitgesloten, iets wat lastig was om te doen in andere studies.

In dat geval vergeleek Ludwig de BMIs van elke moeder tijdens haar zwangerschappen om te zien of haar gewichtstoename veranderde en of dit van invloed was op het gewicht van het kind. “Variaties in gewichtstoename tijdens zwangerschap resulteerde in 0,5 verschil in BMI bij kinderen op een gemiddelde leeftijd van 12 jaar,” geeft Ludwig aan.

Sinds de jaren ’70, toen de obesity epidemie begon, werd de verandering in BMI met circa 2 punten verhoogd. Dit effect blijft klein op individuele basis, maar kan één avn de factoren zijn dat obesity is ontstaan bij kinderen. Terwijl onderzoekers al langere tijd weten dat ondervoeding tijdens de zwangerschap schadelijke effecten heeft op kinderen, dit is het eerste onderzoek dat laat zien dat overvoeding dit ook kan hebben.

“Aanzienlijke gewichtstoename, boven aanbevolen niveaus, kan ook de volgende generatie risico’s bezorgen,” zegt Ludwig. De studie benadrukt zodoende dat de “goede” hoeveelheid dat een vrouw in gewicht toeneemt van tevoren met een arts zou moeten worden vastgesteld. Hierbij moet er rekening worden gehouden met het gegeven of de vrouw bij het begin van hun zwangerschap ondergewicht, een gezond gewicht of overgewicht heeft.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email