Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Leeftijd ouders is gerelateerd aan een verhoogd risico op een kind met autisme

Een nieuwe studie linkt de leeftijd van ouders aan het risico op autisme bij hun kinderen.

Grootschalig onderzoek

Een groot onderzoek naar de risico’s op autisme heeft bewijs gevonden dat de leeftijd van ouders hieraan gerealteerd is – van zowel tienermoeders als ouders die ouder zijn. In het onderzoek werden 5,7 miljoen kinderen betrokken uit vijf verschillende landen. Het onderzoek werd afgelopen week gepubliceerd in Molecular Psychiatry.

“De omvang van de studie geeft de bevindingen meer zwaarte,” zegt mede auteur Michael Rosanoff, directeur van de public health research for Autism Speaks, de organisatie die de studie heeft gefinancierd. “We kunnen nu met zekerheid zeggen dat leeftijd van vaders en moeders een risico factor zijn voor autisme.” Deze bevindingen zijn niet nieuw, maar worden nu wel met een grootschalig onderzoek grondiger bevestigd.

Nieuwe correlaties

Het onderzoek ontdekte ook met nieuwe correlaties. Bij kinderen met vaders ouder dan 50 kwam autisme in 66% van de vaker voor dan bij kinderen met vaders die in hun twintiger jaren waren. Bij kinderen met vaders in hun veertiger jaren kwam autisme 28% vaker voor. De onderzoeker ontdekten daarnaat dat onder kinderen met een tienermoeder de kan dat autime voorkwam 18% hoger was dan moeder in hun twintiger jaren. Ook waren het aantal autime gevallen 15% hoger onder kinderen waarvan de moeder in de 40 was.

Het verhoogde risico op autisme aan zowel de moeders kant al die van de vader doet veel vragen rijzen zegt Rosanoff. Het verhoogde risico op autisme wanneer ouders ouder zijn, is goed te verklaren met diverse hypothesen. Kijkende naar het verhoogde risico op autisme bij tienermoeders is dat minder duidelijk. Wetenschappers denken dat de leeftijd zelf zou kunnen wijzen op een ‘ suboptimale zwangerschap, ” met minder medische controle en hogere gezondheidsrisico’s in het algemeen.

Risico is nog geen oorzaak

De resultaten zijn toonaangevend, maar niet alarmerend volgens de onderzoekers. Hoewel de leeftijd van ouders een risicofactor is voor autisme bij kinderen, is het belangrijk te onthouden dat in algemene zin de meerderheid van de kinderen van jonge of oude ouders zich normaal ontwikkelen.

Er is meer vervolgonderzoek nodig om daadwerkelijk aanbevelingen te doen over de beste leeftijd van ouders en hierin daadwerkelijk iets verandert. Risico betekent niet oorzaak, geven onderzoekers aan.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email