Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Jonge kinderen ondervinden al schade van rokende ouders

Rokende ouders hebben al invloed op de fysieke gesteldheid van kinderen zo jong als zeven, heeft een nieuwe studie gevonden. Het onderzoek onderzocht 3000 kinderen op zevenjarige leeftijd en 2000 hiervan op de leeftijd op vijftienjarige leeftijd. Kinderen die blootgesteld worden aan meeroken thuis hebben verhoogde niveaus van cotinine – een bijproduct van nicotine – in hun systemen. De niveaus waren bijzonder hoog bij kinderen van wie de moeder 10 of meer sigaretten per dag rookte.

Cotinineniveaus bij zeven-jarigen waren vier keer hoger dan bij kinderen van niet-rokende moeders . En tegen de tijd dat de kinderen de leeftijd van vijftien jaar bereikten, was het niveau gestegen tot vijf keer hoger. De verhoogde niveaus op de leeftijden van zeven en vijftien jaar zijn vergelijkbaar met die van tieners die onregelmatig (minder dan 1 keer per week) roken. Het is bekend dat passief roken het risico op hart-en vaatziekten, longkanker en ademhalingsziekten verhogen.

Onderzoekers aan de Britse universiteit van Bristol geven aan dat het onderzoek geen nieuw bewijs levert inzake de noodzaak om het roken te verminderen in prive-woningen en auto’s. Het onderzoek biedt een sterke gezondheidsboodschap aan het grote publiek over de risico’s voor kinderen als er volwassenen roken in de woning. Daarbij wordt aangetoond dat de risico’s die van toepassing zijn op oudere kinderen net zo groot zijn als voor jongere kinderen.

Uit een studie van de Royal College of Physicians bleek dat ongeveer 17.000 kinderen in het Verenigd Koninkrijk worden opgenomen in het ziekenhuis elk jaar als gevolg van ziekten veroorzaakt door meeroken.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email