Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Helft van de baby’s heeft verplatting van het hoofd

Sinds het midden van de jaren ’90, hebben kinderartsen ouders en verzorgers aangespoord om slapende baby’s op hun rug te leggen ter verlaging van het risico op wiegendood. Gevallen van de onverklaarbare dood zijn sindsdien gedaald met meer dan de helft. Een veel minder gevaarlijke bijwerking is echter ook ontstaan, namelijk een groeiend aantal baby’s met “plagiocephalie,” ofwel platte stukken op de zijkanten of de achterkant van hun hoofd.

Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, blijkt dat meer dan 46 procent van de 2 – tot 3-maanden oude baby’s deze aandoening hebben, hoewel de meeste gevallen mild zijn. Vlakke gebieden op de rug of de zijkanten van baby’s hoofden worden meestal veroorzaakt door druk op de beenderen van de schedel en kan zich ontwikkelen in de eerste paar maanden van het leven van de baby. In sommige gevallen, is de verandering in in de vorm van het hoofd zo subtiel dat het moeilijk te ontdekken is.  In de studie is gekeken naar 440 zuigelingen in Canada.

Volgens het onderzoek bestaat er enige aanwijzing dat kinderen met plagiocephalie een milde ontwikkelingsachterstand hebben, maar dat die meestal verdwijnen bij 18 maanden. Het goede nieuws is echter volgens de deskundigen dat de platte gebieden over het algemeen onschuldig zijn. De aandoening kan worden behandeld met speciale helmen die baby’s te dragen, meestal na 6 maanden oud. Dit moeten ouders echter alleen overwegen in meer ernstige gevallen en om cosmetische redenen. Sommige commerciële makers van helmen insinueren dat als je het niet zou behandelen, het kind een [kaak] dysfunctie ontwikkelt. Dit is echter niet het geval.

Het ontstaan van afgevlakte plekken kan voorkomen worden dat ze door het draaien van de zijkant van het hoofd van de baby tijdens het slapen. De American Academy of Pediatrics stimuleert ouders ook om ervoor te zorgen dat hun baby’s veel buiktijd krijgen, om hun nek-en schouderspieren te versterken, en de hoeveelheid tijd op de hoofden te minimaliseren.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email