Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

De groei van hoofd baby voorspelt hoogte IQ

Een grote toename van de omtrek van het hoofd in de eerste maand na de geboorte, leidt tot een bovengemiddeld hoog IQ op 6-jarige leeftijd. Ook een aanzienlijke gewichtstoename in diezelfde periode wijst op een relatief goede ontwikkeling van het IQ en dan met name op spraakgebied. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek dat Australische onderzoekers van de Universiteit van Adelaide in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics hebben gepubliceerd.

In het onderzoek werden de gegevens van meer dan 13.800 baby’s verzameld en geanalyseerd. Hieruit bleek dat kinderen waarvan het lichaamsgewicht in de eerste maand van hun leven met 40% toeneemt, op 6-jarige leeftijd circa 1.5 punt hoger scoren bij met name het spraakgedeelte van IQ-tests dan baby’s die maar 15% in gewicht taankomen. Dat de groei van een babyhoofdje ook een relatie kent met de ontwikkeling van intelligentie is volgens de onderzoekers niet zo verwonderlijk. De omtrek van het hoofd zegt namelijk iets over het hersenvolume. Een relatief grote toename bij een pasgeboren baby suggereert zodoende snelle hersengroei.

De studie toont volgens de onderzeokers aan dat de voeding in de eerste weken na de geboorte van een baby nauwgezet in de gaten moet worden gehouden. Indien de baby onvoldoende groeit, bijvoorbeeld omdat de borstvoeding niet goed op gang komt, zou er volgens de onderzoekers sneller moeten worden ingegrepen.

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email