Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Aantal inleidingen bevalling neemt snel toe

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven zich zorgen te maken over het aantal ingeleide bevallingen dat is toegenomen in Nederland. Momenteel wordt 1 op de 5 bevallingen ingeleid, vaak zonder medische urgentie. 

Dat die urgentie ontbreekt, vergroot het risico op complicaties.

Bij een kunstmatige inleiding worden ontsluiting en weeën kunstmatig worden opgewekt door het breken van de vliezen en een infuus met weeënopwekkers aan te brengen. Waar in 2008 nog 15,5% van de bevallingen in Nederland kunstmatig werd ingeleid, is dit opgelopen tot 21,8%. Vrouwen vragen er vaker zelf om en artsen dringen er op aan omdat ze waakzaam zijn op complicaties en aansprakelijkheid, volgens verloskundigenvereniging KNOV. Deze toename baart de WHO, zorgen: ‘Nederland is altijd heel terughoudend geweest met kunstmatig inleiden en de WHO-richtlijn stelt dat inleiden bij 5% echt nodig blijkt.’

De KNOV geeft aan dat er onvoldoende aandacht nog is voor de negatieve gevolgen van een inleiding.
Het risico bestaat dat vrouwen van de ene interventie in de andere rollen. Kunstmatig ingrijpen zou alleen maar noodzakelijk moeten zijn als de gezondheid van de moeder en/of het kind in het geding zijn. Dit is het geval bij zwangerschapsvergiftiging, wanneer een vrouw langer dan 42 weken zwanger is als het kind een groeiachterstand heeft.

De gynaecologenvereniging NVOG, is het niet eens met de conclusies van de WHO. Volgens de NVOG hebben de inleidingen van de bevallingen bijgedragen bij het verminderen van het aantal babysterfte gevallen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email