Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe regel je de opvang van je kind tijdens de zomervakantie?

De zomervakantie is altijd een grote uitdaging voor werkende ouders. Hoe regel je de opvang van je kinderen gedurende deze 6 weken? Hierbij een aantal tips.

Bso
Om de vakantie met het gezin heen zijn er nog altijd enkele weken om te overbruggen met buitenschoolse opvang (bso), oppas, vakantiekampen en -activiteiten en eventueel grootouders. In Nederland gaan ouders nog ouderwets om met kinderopvang gedurende de vakantie. Waar in landen zoals Frankrijk, Duitsland en Denemarken het heel normaal is dat  schoolgaande kinderen in de vakantieperiode weken achtereen naar bso’s en vakantiekampen gaan, is dat in Nederland veel minder vanzelfsprekend.

Zeker voor de tweeverdieners is de bso echter wel de toekomst. Veel kinderopvangcentra besteden de laatste jaren ook bijzonder veel aandacht aan een speciaal vakantieprogramma. Zo worden er themaweken georganiseerd: van koken, sport tot theater. Hoe bedoel je zielig voor je kind? Hartstikke leuk zul je bedoelen!

Een groot nadeel is echter wel dat de bso een stuk duurder is geworden, omdat ouders minder kinderopvangtoeslag van de overheid ontvangen. Hierdoor is het aantal kinderen dat naar bso’s gaat buiten vakanties en wordt er automatisch ook door ouders minder snel een beroep op de bso gedaan tijdens de zomervakantie. Hoewel er speciale contracten bestaan voor enkel in de vakantieperiode, wordt de drempel zo groter.

Vakantiekampen en -activiteiten

Naast de bso kun je ook gebruikmaken van vakantiekampen en vakantieactiviteiten. Hieronder vind je een goede selectie:

  • De grootste organisaties voor vakantiekampen voor kinderen en jongeren zijn Vinea (vanaf 7 jaar) en Simbo (vanaf 4 jaar). Deze partijen organiseren diverse soorten kampen: zeilkampen, tenniskampen en dierentuinkampen maar ook muziek- en gamekampen.
  • Er zijn ook specifieke zeilscholen die kinderen vanaf 6 jaar al les geven, bijvoorbeeld Zeilschool De Kaag.
  • Je kind kan mee met de natuurbus, een initiatief van Staatsbosbeheer en Skon kinderopvang. De natuurbus rijdt de hele zomer langs alle Skon-locaties om kinderen mee de natuur in te nemen.
  • Woon je in de omgeving Amsterdam? Het Jeugdvakantieplan organiseert voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar de hele zomer diverse activiteiten als hutten bouwen in de duinen, een dagje strand en themadagen. Kinderen worden ’s ochtends met de bus opgehaald en komen rond 17.00 uur weer terug.
  • Woon je in de omgeving Rotterdam: dan organiseert Zomervilla allerlei leuke activiteiten voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email