Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Effecten roken tijdens zwangerschap blijken nog ernstiger

Het is algemeen bekend dat roken tijdens de zwangerschap slecht is voor de gezondheid van het kind. Wetenschappers hebben nu echter een schokkende ontdekking gedaan over het effect van roken op het brein van kinderen.

Recent onderzoek toont aan dat roken tijdens de zwangerschap het risico op schizofrenie bij kinderen verhoogt. Aanstaande moeders met hoge niveaus van nicotine in hun bloed hebben maar liefst 38% meer kans om een kind te krijgen dat later schizofreen is.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Finse en Amerikaanse onderzoekers en vergeleek duizend mensen met schizofrenie versus duizend mensen die geen last hadden van deze ziekte. De onderzoekers ontdekten dat roken tijdens de zwangerschap meerdere gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het kind, zowel voor als na de geboorte. Er is niet alleen meer kans op schizofrenie, nicotine heeft ook invloed op de ontwikkeling van het brein van het kind waardoor diverse andere psychische aandoeningen ontwikkeld kunnen worden. Ook bestaat de kans dat kinderen kleiner geboren worden wanneer de moeder rookt tijdens haar zwangerschap. Eerdere onderzoeken lieten ook al zien dat roken de kans op een gespleten gehemelte en hazenlip vergroot. Ook is het risico groter dat het kind astma krijgt.

Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email